"Vom purta banderole albe inscripționate cu 25%, prin care ne manifestăm dorința ca studenții să conteze în procesul decizonal de alegere a rectorilor", le-au spus organizatorii studenţilor.
Tinerii au intrat la cursuri cu banderole albe pe braţ. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti susţin că greva japoneză este o formă de presiune, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei nu a dat curs revendicărilor.
"Nu se poate fără presiune. Din 2011 s-a mers la negocieri cu ministerul, s-a tot promis, s-a tot promis, până acum nu avem niciun rezultat", a afirmat Andra Miclăuș, vicepreședintele ANOSR.
"Greva s-a sincronizat cu alte centre universitare din țară: Iași Timișoara, București, Sibiu, Galați și Constanța şi sperăm să aibă un impact cât mai mare", a completat Oana Onicaș, președintele Organizației Studenților din UBB.
Studenţii spun că, până în 2011, când a intrat în vigoare Legea Educaţiei Naţionale, ei aveau 25% din voturile pentru alegerea rectorilor. Actul normativ permite acum universităţilor să stabilească nivelul de participare a studenţilor la procesul electoral, astfel că, în funcţie de unitatea de învăţământ superior, voturile studenţilor reprezintă doar între 3 şi 20%. Rectorii sunt aleşi de toate cadrele didactice şi de reprezentanţii studenţilor în Senat şi în consiliile facultăţilor.
"Nu simt că sunt reprezentat de către studenții respectivi. Nu au cum, nu sunt un număr suficient de mare care să mă reprezinte", a spus un student.
"Susțin această acțiune, pentru că în ultimii ani consider că s-au întâmplat foarte puține lucruri pentru studenți, sunt locuri foarte puține în cămin, burse puține și mici", a afirmat altul.
Noii rectori ai unităţilor de învăţământ superior din ţară vor fi aleşi în anul universitar 2015-2016.