În cele câteva zeci de dulapuri din lemn de zadă de la Grădina Botanică sunt depozitate aproape 680.000 de coli cu plante. Mapele sunt accesibile doar cursanților și profesorilor și conțin date referitoare la originile şi particularităţile plantelor, iar în unele cazuri conţin şi mostre de flori.
"S-a constituit la început din donațiile unor grofi, conți, care erau și pasionați colectori și care au donat aceste colecții ale lor Universității Regale Maghiare din Cluj, iar apoi, după Primul Război Mondial, toată zestrea a trecut la universitatea românească", a precizat Vasile Cristea, directorul Grădinii Botanice.
Pentru a fi introduse în herbar, plantele au nevoie de un tratament special. Dacă, până acum, planșele cu plante erau igienizate în petrol, acum, specialiştii de la Grădina Botanică folosesc congelatoare în care țin planșele, timp de două săptămâni, la temperaturi de -20 de grade Celsius.
Vedeta herbarului este Saussurea Porcii Degen, o plantă despre care se știa că a existat în Munții Rodnei dar care, în urmă cu mai bine de 100 de ani, a dispărut din cauza pășunatului excesiv din zonă. Botaniștii au căutat-o zeci de ani, însă nimeni nu i-a dat de urmă până anul acesta. Trei studenți ai Universității Babeș-Bolyai au fost cei care au găsit-o.
"Am trecut-o cu semnul întrebării, în sensul că o consideram dispărută din flora Munților Rodnei și din flora României, pentru că ea numai acolo crește, în Munții Rodnei", a spus profesorul Gheorghe Coldea.
"Au reușit să găsească o populație foarte mică, câteva exemplare, ceea ce confirmă că această specie endemică este la noi și în Carpații Păduroși, încă în două localități", a afirmat directorul Grădinii Botanice.
Herbarul clujean este și una dintre cele mai complexe baze de date cu flora României. Numeroși botaniști își donează aici colecțiile, întrucât statul nu a finanțat niciodată un astfel de proiect.