Adela Mîrza lucrează la Tetarom de peste 14 ani și se consideră norocoasă pentru că, în cadrul firmei, niciodată nu a simțit că are drepturi mai puține față de ceilalți angajați sau că este discriminată.
"N-am simțit nevoia să schimb, deci probabil dacă m-aș fi dus într-o multinațională, cu siguranță pachetul salarial e mai atractiv, dar nu e cel mai important pentru mine, înțelegerea și deschiderea pe care am găsit-o aici cu siguranță nu o găseam în altă parte", a spus aceasta.
Nu în toate companiile care au participat la studiu lucrurile stau așa. Datele sociologilor au arătat că 13% dintre aceste firme nu au angajat femei. Totodată, ponderea femeilor în managementul de vârf este de numai 29%.
"Putem vorbi de politici de resurse umane ale companiilor care nu încurajează accesul femeilor în anumite industrii sau care nu încurajează accesul femeilor la niveluri de conducere în management sau care nu încurajează dezvoltarea de carieră pe termen lung şi profesională a femeilor", a precizat Bogdan Diaconu, consultant social.
"Femeile se zbat pentru egalitate, dar încă mai este de lucru ", este părerea unei clujence.
"Consider că discriminarea e din ce în ce mai mică, s-au făcut pași, se încurajează, o să ajungem și noi undeva, încet-încet, ca și țările din vest", a afirmat însă un clujean.
Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, care promovează egalitatea de gen pe piaţa muncii.
"Proiectul îşi propune în primul rând o serie de cursuri de calificare pentru 250 de femei, de asemenea cursuri de formare în competenţă antreprenorială, astfel încât 50 dintre doamne să poată deschide afaceri, să acceseze surse de finanţare", a precizat Florin Şomodi, manager de proiect.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 104 companii din domenii precum IT, produse electronice și optice, mașini și echipamente, echipamente electrice, dar şi telecomunicații, energie, mediu și contrucții.