Cosmina Pascaru şi Alexandru Sfârlea au terminat secţia de Matematică-Informatică a unuia dintre cele mai severe colegii din Cluj-Napoca. Cei doi au dovedit că reţeta succesului la Bacalaureat este simplă: munca multă şi ambiţia de a ajunge acolo unde ţi-ai propus.
"La începutul liceului, nu prea vedeam legătura dintre mine şi matematică, dintre mine şi informatică şi am stat destul de prost cu notele la început, dar pe parcurs, pentru ca am avut un mediu în care am putut sa evoluez, am ajuns la o performanţă", spune Cosmina Pascaru, care a absolvit Colegiul Naţional "Emil Racoviţă".
"Necesită foarte multă muncă, foarte multă ambiţie, un program foarte strict şi mai ales să fii serios cu tine şi să îţi depăşeşti condiţia, pentru că eu, în liceu, n-am avut neapărat numai medii de 10. Însă la începutul clasei a XII-a, mi-am propus să iau în Bac nota 10 şi atunci am luptat tot anul", povesteşte Alexandru Sîrflea, de la acelaşi liceu.
În timp ce colegii lor de clasă vor pleca spre universităţi din Statele Unite şi Anglia, cei doi tineri au decis să rămână în Cluj-Napoca, să urmeze Informatica.
"Aş vrea să urmez Facultatea de Informatică din cadrul UBB. Cred că deschide foarte multe porţi pentru viitor şi promite o carieră bună în domeniu", spune Cosmina Pascaru.
"Voi rămâne în ţară la Universitatea Tehnică, pe secţia de Automatizări-Calculatoare şi decizia a fost influenţată pentru că avem multe exemple în Cluj, mai ales pe piaţa IT, care au terminat la Cluj şi au cifre de afaceri impresionante şi atunci depinde doar de tine dacă reuşeşti", afirmă Alexandru Sîrflea.
Tinerii recunosc rolul dascălilor în formarea lor.
"Sunt în zona elevilor foarte buni, noi am avut elevi performanţi în multe domenii, examenele nu seamăna unul cu celălalt şi la acest examen ei au fost performeri", spune Constantin Corgea, directorul Colegiului Naţional "Emil Racoviţă".
La nivel naţional, doar 140 de absolvenţi de liceu au reuşit să obţină media 10 la examenul de Bacalaureat.