600 de ardeleni care vor să conducă o barcă cu un motor de peste 5 CP s-au înscris la examenul de astăzi. Certificatul, în valoare de aproximativ 400 de de lei, se obţine de la singurul oficiu de căpitănie din Transilvania, aflat la Dej.
"O creştere progesivă cam de 15-20% în fiecare an a numărulului proprietarilor ambarcaţiunilor de agrement, dar şi a numărului celor care solicită examinarea în vederea obţinerii certificatului internaţional de conducere ambarcaţiune agrement cu motor", a declarat căpitanul Viorel Federiga, şeful Oficiului de Căpitănie Dej.
Pentru obţinerea permisului, candidaţii au trebuit să demonstreze că stăpânesc regulamentul de navigaţie. Efortul merită, mai ales că, apoi, ei pot să navigheze în toată lumea.
"Vrem să ne cumpărăm barcă şi să mergem pe mare la pescuit. În special în Europa, Ungaria, Croaţia", a afirmat Dan Puşcaş, unul dintre candidaţi.
"Având barcă, merg la pământ la ţară şi îmi duc tot felul de ustensile, e foarte necesară, pe Someş", a spus Adriana Farcaş, care îşi doreşte şi ea un permis de navigare.
Unul dintre cei mai entuziaşti navigatori ai Clujului este Florin Kozma. Spune însă că nu are nevoie de valurile mării. Se mulţumeşte cu lacul Tarniţa, la malul căruia s-a mutat în urmă cu 4 ani. În urmă cu 15 ani, şi-a construit singur barca pe care o conduce în fiecare zi.
"E o plăcere, pentru că, la viteză, te duci cu 100 de km pe lac, îţi dai seama că ai o satisfacţie. Datorită valurilor, ţi se pare că mergi mult mai tare", a afirmat acesta.
O ambarcaţiune cu motor costă cel puţin 1.000 de euro. Preţul poate ajunge la câteva zeci de mii de euro, în funcţie de capacitate, dotări şi accesorii.