Direcţia de Sănătate Publică din Cluj a primit atunci, de la Ministerul Sănătăţii, 12.000 de doze, deşi ceruse 53.000. Medicii aşteaptă acum suplimentarea numărului de doze. Pentru ca imunizarea să fie eficientă, vaccinul trebuie administrat cel târziu până la sfârşitul lunii ianuarie.
"După cum este prognoza din ultimele zile, dacă vremea se va răci, vor apărea şi cazuri de gripă şi va fi necesar de administrat, pentru că, fiind o perioadă de 2-3 săptămâni până apare titlul de anticorp, având în vedere că este luna ianuarie şi mai avem cel puţin februarie şi o parte din martie din lunile de iarnă, ar fi bine să primim în continuare tranşa a doua şi a treia şi să efectuăm vaccinul", spune Ioan Mureşan, medic de familie.
Medicii sunt asaltaţi de cereri venite din partea pacienţilor care vor să se imunizeze împotriva gripei.
"Am înţeles că, mai ales în perioadele în care nu este atât de frig, când sunt în jur de 0 grade, e mai periculos cu viruşii. Sunt însărcinată şi aş dori să-mi fac vaccinul, pe perioada sarcinii, pentru a fi protejată împotriva gripei", spune o pacientă.
"Eu în fiecare an am făcut vaccinul, numai în acest an nu am făcut, când am mers deja era târziu, am fost răcită nu am putut să iau şi acum iarăşi sunt răcită", spune alta.
Direcţia de Sănătate Publică aşteaptă să primească dozele de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii. Prima tranşă a ajuns la Cluj la începutul lunii decembrie, dar despre a doua, nu se ştie încă nimic.