Dascălii nu vor să fie gardieni. Liderii sindicali spun că profesorii de serviciu nu pot supraveghea elevii în pauze

Data publicării:
CURTEA SCOLII DASCAL

Pentru elevi, sunetul clopoţelului înseamnă distracţie, dar pentru profesorii de serviciu, înseamnă zece minute de atenţie sporită şi stres. Chiar dacă acest statut al dascălului nu este o noutate pentru şcolile din România, cei mai mulţi profesori spun că o astfel de răspundere este prea mare. Şi asta pentru că nu pot face faţă eventualelor certuri sau bătăi în care sunt implicaţi elevii. În acelaşi timp, dascălii spun că este greu să ţină sub observaţie sute de copii care se joacă în pauze. De exemplu, într-una dintre şcoalile din Cluj-Napoca, opt dascăli supraveghează peste o mie de elevi.

"Profesorul de serviciu trebuie să supravegheaze pe coridor, în curte, unde spaţiul, perimentrul de joacă este foarte mare. Este delicat, pentru că profesorii nu sunt pregătiţi să alerge prin curte. Probabil cei de sport, dar nu sunt învăţaţi, nu sunt abilitaţi, nu au competenţe de a interveni într-o, hai să-i spunem aşa, ceartă sau bătaie", a spus Radu Cheţianu, profesor de Fizică.

"Mai periculos mi se pare la clasele mici, unde ei se hârjonesc mai mult şi fug şi alunecă", a afirmat Ancuţa Ionescu, profesor de Limba română.

Unii directori de şcoli au luat măsuri suplimentare şi au mărit numărul profesorilor de serviciu.

"Am pus diriginţii care au o anumită clasă să fie de serviciu pe coridor, unde au clasele, ca să îşi verifice şi clasa lor şi în curte, mai mult bărbaţii, domnii sunt de serviciu", a precizat Marinela Zamfir, directorul Liceului Teoretic "Nicolae Bălceascu".

Liderii sindicali din învăţământ cer Ministerului Educaţiei ca profesorii de serviciu să fie învăţaţi cum să intervină dacă elevii se bat sau se ceartă şi să fie plătiţi pentru asta.

"Dascălul este pus să instruiască şi să educe copilul, nu să fie un jandarm. La ora acesta, într-adevăr, vedem că în societatea noastră se întâmplă tot mai multe acte de violenţă şi chiar în incinta unităţilor de învăţământ", a afirmat Lucia Cojocaru, lider SLIPC.

Liderii sindicali speră că propunerile lor de modificare a regulamentului şcolar vor fi acceptate de reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri