În centrul oraşului Cluj-Napoca există peste o mie de clădiri care trebuie reabilitate. Autoritățile locale au găsit o soluție inedită de a-i motiva pe proprietarii care refuză să demareze lucrările.
"Trebuie să fie o comisie formată din specialiști ai Consiliului Local, Inspectoratului de Stat în Construcții, care să propună Consiliului Local lista imobilelor din municipiu care nu sunt întreținute, care nu sunt refațadizate și de acolo, Fiscul să impună taxă de cinci ori mai mare dacă nu le refațadizează în anul fiscal următor", a afirmat primarul Emil Boc.
Proprietarii clădirilor din zona zero a centrului istoric al orașului mărturisesc că reabilitarea imobilelor presupune un efort financiar considerabil.
"Noi locuim pe strada aceasta și am fost obligați de primărie să facem fațada, dar mă mir că se admit clădiri din același perimetru care nu fac același lucru. Este un efort financiar substanțial pentru proprietari, dar până la urmă, am rezolvat amiabil cu toți colocatarii din bloc", a afirmat proprietarul unei locuinţe.
"Eu stau în centru și avem probleme cu blocul respectiv, dar asta este! Acum, sinceră să fiu, nu mi-aș permite, dar în caz de forță majoră, sigur că sunt pentru reabilitarea lor", spune un al proprietar.
Clujenii consideră că multe dintre clădirile din centrul orașului au nevoie urgentă de reparaţii, care trebuie suportate de proprietari.
Proprietarii clădirilor aflate în centrul istoric, dar care nu sunt incluse pe lista de reabilitare a Primăriei Cluj-Napoca, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 5 şi 8.000 de lei, dacă nu vor începe demersurile pentru refaţadizare. Costul total al refaţadizării va fi suportat în proporţie de 80% de proprietari, iar autorităţile locale vor contribui cu 20% din sumă şi cu contravaloarea avizelor.