Mii de turişti ar fi putut să ajungă în Parcul Naţional Apuseni în ultimii doi ani, dacă autorităţile judeţene ar fi terminat la timp reabilitarea drumului de acces. Starea proastă a şoselei îi sperie pe turişti, îi aduce la disperare pe localnici, iar Comisia Europeană ameninţă acum cu retragere integrală a fondurilor.
Finalizate in proportie de 70%, lucrările sunt însă abandonate de doi ani la faza de fundaţie. Constructorul şi autorităţile se acuză reciproc în instanţă, pe tema materialelor folosite în cei trei ani de lucrări.
"S-au tăiat cofrajele, respectiv exact ce îţi trebuie pentru a turna un zid format din cofrag şi beton monolit. Dacă îi scoţi cofragul, unde să mai torni betonul monolit? Astfel, cantităţile ajungeau doar pentru piciorul unui pod, nu pentru ambele", a declarat Mariana Raţiu, director executiv la Consiliul Judeţean Cluj.
Toate aceste nereguli fac acum şi obiectul unei sesizari către Direcţia Naţională Anticorupţie.
"Suntem cu un contract reziliat, suntem în instanţă pe partea civilă cu ei şi suntem, bineînţeles, şi pe partea penală la DNA. Dacă se constată, în mod definitiv, prin aca se constata in mod definitv prin hotararea instantei ca este vorba de o frauda vom pierde absolut toti banii", a mai afirmat Mariana Raţiu.
După ce au plătit mai bine de jumătate din lucrări din fonduri europene şi au alocat încă 12 milioane de lei din bugetul judeţului, autorităţile clujene asistă neputincioase la distrugerea drumului.
"Măsurile ce trebuie să le luăm urgent sunt ca lucrările care sunt într-un stadiu avansat să nu se degradeze şi să se vină cu următoarea fază a lucrurărilor, asfaltul", a afirmat Gavril Iuga, diriginte de şantier.
Finanţarea europeană ar putea fi pierdută chiar dacă ancheta DNA nu va constatata fraude, însă drumul Răchiţele - Ic Ponor ar trebui să fie terminat până în august 2015. In caz contrar, contractul de finantare cu Uniunea Europeana expiră, iar Consiliul Judeţean Cluj va fi nevoit să restituie 27 de milioane de lei şi să continue lucrările din fondurile proprii.