Circuitele turistice istorice au înlocuit la Cluj-Napoca tradiţionalele târguri şi bâlciuri organizate în zilele de sărbătoare ale oraşului. Unul dintre obiectivele incluse în aceste circuite este fortificaţia în formă de stea ridicată de armata habsburgică în cel mai nordic punct al Clujului, pe Dealul Cetăţuii, în anii 1700.
"Au făcut un sistem Vauban de stea. Inginerul care a proiectat era un inginer italian militar, Giovanni Morando Visconti. Pe o hartă din 1691, se vede că ei au plănuit şi ştiau că o să pună mâna pe Ardeal. Au rămas toate şanţurile, există absolut şi numai clădirile mari, poarta de apă, Wasser Thor şi Wiener Thor, adică poarta de Viena şi aici era o poartă mică", explică Asztalos Lajos, ghid turistic.
Pe cât de fascinantă, pe atât de puţin cunoscută este istoria acestei citadele. Turiştii şi clujenii au putut însă afla secretele din spatele zidurilor fortificate într-un tur ghidat, realizat de istorici.
"Foarte bună idee, fiindcă trăieşti în oraş şi aproape nu ştii decât foarte puţine lucruri despre Cetăţuie, că am auzit nişte oameni aici, care spuneau că nu au fost niciodată aici sus", a spus o tânără.
Un alt punct din care turiştii pot admira oraşul de la înălţime este turnul Bisericii Sfântul Mihail. Puţini ştiu însă că înălţimea sa de 80 de metri îl face cel mai înalt turn de biserică din România. Aşa că organizatorii Zilelor Culturale Maghiare au decis să îl deschidă gratuit pentru vizitatori, timp de şapte zile.
"Peisajul pe care îl vedeţi asupra Clujului este extraordinar de fain. Toată lumea vrea să urce şi turiştii şi clujenii şi cei care n-au urcat până acum în turn, vor să vadă ce se vede de acolo, să fotografieze Clujul", spune Mako Reka, unul dintre organizatorii evenimentului.
Şi nu puţini au fost cei care s-au încumentat să urce cele 175 de trepte de lemn până în vârful bisericii. Printre ei a fost şi un grup de turişti din Elveţia.
"E prima dată când vizităm turnul de astăzi şi e chiar ceva special şi îmi place foarte mult. Când te uiţi la scări, par să fie puţin instabile, aşa că mi-a fost puţin frică la început, dar au părut stabile apoi. E extraordinar şi vederea de aici, de sus, e foarte frumoasă", a spus unul dintre ei.
"A fost interesant. E înalt, dar vederea e frumoasă şi a fost o experienţă frumoasă să privesc deasupra întregului oraş. Să văd stadionul de fotbal şi bisericile şi cât de mare e oraşul. Ne-a plăcut panorama", a afirmat altul.
Turiştii, dar şi clujenii pot să viziteze în cele şapte zile de sărbătoare şi cel mai vechi cimitir din oraş, dar şi pădurile în care s-au dat cele mai sângeroase bătălii din Transilvania.