Cele mai importante muzee ale Clujului stau cu lacătul pe uşă. Fie că nu au fost reabilitate, fie că sunt subiect de litigiu în instanţă, acestea sunt ţinute departe de ochii vizitatorilor. Şi asta în contextul în care Clujul speră ca peste un milion de turişti să îi treacă pragul până în anul 2021.
Poarta Muzeului de Speologie din Cluj-Napoca, singurul din ţară dedicat ştiinţei peşterii, stă închisă de mai bine de 2 ani. Motivul: intrarea se face prin gangul unui imobil, al cărui proprietar a interzis accesul vizitatorilor în zonă.
"Acesta din 1880 nu a fost retencuit. Tencuiala e deja ca nisipiul. Am închis intrarea, deoarece ca proprietar răspund şi aici au fost aduşi copii chiar din grădiniţă şi copii de clasa a III-a, a IV-a. Şi aici, dacă se întâmpla o nenorocire, cine răspundea?!", se întreabă Vasile Sas, co-proprietar al clădirii muzeului.
Un alt obiectiv istoric care nu poate fi vizitat de public este Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Acesta a fost închis în 2009 când a început un proces de reabilitare, pentru care, ulterior, nu au mai fost găsiţi banii necesari.
Deşi poate fi vizitat de public, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca riscă să fie închis, după ce a fost revendicat de foştii proprietari. Din acelaşi motiv, clădirea care se află într-o avansată stare de degradare, nu poate fi reabilitată.
Tot fără sediu riscă să rămână şi Muzeul Farmaciei. După ani întregi în care s-au judecat cu statul, foştii proprietari au obţinut clădirea în care funcţionează acesta şi au decis să o scoată la vânzare.
"Lipsesc lucruri esenţiale, cum ar fi nişte sedii noi, care să fie propuse în această strategie, în condiţiile în care este evident că şi spaţiul Muzeului de Artă şi spaţiul Muzeului Farmaciei sunt revendicate şi se pare că proprietarii vor fi puşi în posesie", declară Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
"Acestea vor veni în urma unor dezbateri pe care va trebui să le facem în luna ianuarie şi de unde să prioritizăm care sunt acele instituţii care au nevoie de ajutor urgent", spune Florin Moroşan, directorul Asocieţiei Capitală Culturală Europeană 2021.
Singurul muzeu din Cluj care funcţionează fără probleme este cel Etnografic, vizitat de aproape 80% dintre turiştii care ajung în oraşul din inima Transilvaniei.