Câini "model". Cele mai frumoase 10 patrupede din 10 ţări au defilat în faţa clujenilor

Data publicării:
EXPO CAINI 2

La fiecare al treilea sfârşit de săptămână din luna februarie, la Cluj se organizează acest eveniment, dedicat celor consideraţi cei mai buni prieteni ai omului. Anul acesta, participanţii au venit din peste 10 ţări. Sute de exemplare de toate rasele, de la cele mai mici, până la cele mai mari şi pufoase au încercat să impresioneze juriul şi spectatorii.

"Reprezintă oportunitatea pentru crescători şi proprietari de câini de rasă să-şi prezinte câinii şi să obţină calificative şi titluri, urmând ca, astfel, să-şi crească palmaresul exemplarelor deţinute, dar în acelaşi timp, ceea ce mi se pare foarte important, este un mijloc de a face educaţie publicului, de a aduce natura mai aproape de fiecare, de a milita pentru câinele de rasă ca animal de companie din imediata apropiere a omului şi modul în care acesta trebuie să vieţuiască cu noi în societate", a afirmat Cristian Ştefănescu, preşedintele Asociaţiei Chinologice Române.

La nivel internaţional, există un portret robot al fiecărei rase de câini. Arbitrii trebuie să ţina cont când evaluează aceste exemplare ca ele să se încadreze în standarde. Mai precis, un câine trebuie să fie sănătos, cu o anatomie bună, să se mişte corect şi să aibă un temperament echilibrat.

Cel mai mare exemplar prezent la eveniment, Ciobănescul de Asia Centrală, a impresionat în special pentru blândeţea din ochi. Deşi cântăreşte 98 de kilograme, nu mănâncă mai mult decât un câine obişnuit.

"Se întreţine normal, ca şi orice altă rasă, doar că geneticul lui e foarte mare. E un câine foarte bun pentru pază, pentru paza proprietăţilor, a oilor, se foloseşte în Asia Centrală, foarte docil, foarte iubitor cu familia, dar periculos la străini", a spus stăpânul animalului.

Şapte arbitri din România, Ungaria, Italia şi Africa de Sud au evaluat câinii şi le-au acordat stăpânilor medalii pentru palmares.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri