Dascălii care au susţinut examenul de titularizare spun că subiectele au fost accesibile. Cu toate acestea, au emoţii, întrucât concurenţa e acerbă. Spre exemplu, pentru cele două posturi de educator pe perioadă determinată şi 11, pe perioadă nedeterminată, s-au înscris 229 de candidaţi. Concurenţă mare a fost la Cluj şi pentru posturile de învăţători: 157 de candidaţi pentru 18 posturi titularizabile şi 132, pe perioadă determinată.
"Au fost destul de accesibile subiectele faţă de anii trecuţi: prima parte de limba română, gramatică, câteva exerciţii, sinonime, antonime, valoare morfologică, partea a doua, basmul cult", a spus o candidată pentru un post de educatoare.
"Nu m-am prea pregătit. Anul acesta am terminat, am venit să văd cum e. La anul o să încerc aşa, mai serios. Sunt foarte puţine: cam unul parcă pe oraş, din câte am înţeles eu", a spus un candidat pentru un post de profesor de educaţie fizică şi sport.
Candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 7 pentru a se putea angaja pe perioadă nedeterminată. Nota însă nu le asigură un post pe care să devină titulari.
"Sunt locuri în care sunt 100 pe un loc titularizabil. Ca întotdeuna, cele mai multe posturi sunt în mediul rural. Cele mai multe titularizabile, în zona educatoare, învăţătoare. În rest, vorbim de 1-2 posturi, pentru că evident numărul copiilor e în scădere şi atunci nu poate să crească numărul de profesori", a precizat Valentin Cubus, inspector şcolar general al ISJ Cluj.
Candidaţii vor afla primele rezultate în 20 iulie, iar rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, în 24 iulie. Repartizarea pe posturile titularizabile va avea loc în 27 şi 28 iulie, în cadrul unor şedinţe publice.