În consecinţă, angajaţii sunt nevoiţi să stea la muncă chiar şi 11 ore pe zi sau sunt nevoiţi să vină la serviciu şi în zilele libere.
"Noi desfăşurându-ne activitatea cu un deficit drastic, atât de asistenţi cât şi de medici, undeva activând la 60% din necesarul pentru a desfăşura o activitate cât de cât satisfăcătoare, de multe ori apelăm la înţelegerea colegilor noştri de a veni de la domiciuliu", declară Călin Ganea, director medical la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud.
Numărul mare de ore petrecute pe teren duce la oboseala angajaţilor, ceea ce poate afecta calitatea actului medical.
"Datorită multelor solicitări pe care le avem, timpul de lucru efectiv ajunge uneori până la 11 ore. Noi avem şi turele de coordonator, din cauza lipsei de personal în cadrul medicilor", precizează Diana Urs, asistent medical principal în cadrul serviciului.
Serviciul de Ambulanţă din Bistriţa-Năsăud este dotat cu 33 de autospeciale, dintre care doar două sunt mai vechi de 10 ani. Cu toate acestea, numărul lor este insuficient.
"Există situaţii în care toate maşinile de urgenţă sunt plecate, pentru că echipaje sunt destul de puţine şi asta face ca timpul de aşteptare, în cazul în care apar mai multe urgenţe în acelaşi timp, să fie mai mare decât ar fi normal", explică Iuliu Fulop, asistent medical.
Cea mai gravă situaţie se înregistrează la punctul de lucru de la Teaca: aici lucrează doar trei echipaje pe două autospeciale. În aceste condiţii, permanenţa este asigurată doar 10 nopţi pe lună.
"Ca să fie permanenţă la ce solicitări sunt şi la cât de întinsă este zona aceasta pe care o deservim noi, ar fi nevoie de încă două echipaje", spune Aurora Bozeşan, asistent medical la Centrul de Sănătate Teaca.
Pe lângă că sunt puţine, cadrele medicale sunt nevoite să intervină de multe ori la cazuri aflate şi la 200 de kilometri depărtare.
"Aproximativ o oră, dacă este liber şi avem un caz dramatic, mergem cât putem de repede, deşi drumul este foarte rău, avem şi neasfaltat... 50 de minute, 84 de kilometri nu poţi, oricum ai merge", spune Iacob Matei, ambulanţier la Centrul de Sănătate Teaca.
Pe lângă Centrul de Sănătate de la Teaca, Serviciul de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud mai are staţii in Bistriţa, Beclean, Năsăud şi un punct de lucru în localitatea Maieru.