Clujenii au ieşit la grătare, profitând de vremea frumoasă de la sfârşitul săptămânii, fără să se teamă că ar putea fi mușcați de căpușe. Touși, în ultimele două săptămâni, la Spitalul de Boli Infecţioase au ajuns zeci de oameni înțepați de aceste insecte.
"Anul acesta, având în vedere că am avut o iarnă extrem de blândă, deja ne confruntăm cu pacienţi înţepaţi de căpuşe. Am observat că, în ultimele două săptămâni, sunt între 3 şi 5 pacienţi zilnic înţepaţi de căpuşe. De-a lungul timpului, an de an, ne confruntăm cu tot mai mulţi oameni înţepaţi de căpuşe", a declarat Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Cluj.
Spitalul clujean a primit la începutul acestei luni, prin donaţie, un aparat cu ajutorul căruia sunt depistate căpuşele care pot transmite boala Lyme.
"Este o lupă cu care noi putem să identificăm căpuşele, pentru că nu orice căpuşă transmite boala Lyme, sunt anumite specii de căpuşe care transmit", a mai precizat Mihaela Lupşe.
Medicii clujeni au costatat, în urma unui studiu, că 11% dintre căpuşe pot transmite boala Lyme. Afecţiunea este produsă de o bacterie, iar netratată, duce la paralizia unor părţi ale corpului.