Zonele verzi ale Braşovului, înţesate de gunoaie

Data publicării:
GUNOAIE TAMPA

Cam aşa arată zona dintre Bastionul Graft, cunoscut punct turistic din Braşov şi Turnul Alb, vizitat anual de mii de turişti. Unii dintre ei ţin morţiş să lase în spate urme vizibile ale vizitelor la cele două obiective.

"Ne aflăm în zona După Ziduri, în afara vechii cetăţi a Braşovului. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de promenadă din oraş, de unde poate fi văzut de sus tot centrul istoric. Frumuseţea oraşului parcă păleşte însă, la o privire mai atentă, când, uitându-ne în jurul nostru, constatăm cu tristeţe că suntem înconjuraţi de gunoaie", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

"E trist că se întâmplă, pentru că e frumos. Avem un oraş frumos şi e păcat să nu îl păstrăm aşa cum e", spune un localnic. 

Situaţia nu este cu mult diferită nici de partea cealaltă a Cetăţii Braşovului, pe aleile de sub Tâmpa şi prin pădurea care le înconjoară. Frumuseţea turnurilor şi a bastionaleor este umbrită din loc în loc de pâlcurile de gunoaie aruncate printre copaci.

"Mie nu mi se pare ok că, totuşi, dacă ne uităm mai încolo şi chiar şi aici avem coşurile de gunoi care sunt amplasate pentru treaba asta. Acum, că mai vedem un om, doi, că aruncă pe jos nu cred că este greu să le spunem: ştiţi, nu este frumos ce aţi făcut, sau să mergem chiar noi să ridicăm", spune alt localnic.

Garda de Mediu a început controale intense ca să depisteze zonele cu probleme şi sursa acestora. Unde va fi cazul, vor fi date amenzi usturătoare.

"Sancţiunile contravenţionale pot merge până la 6000 de lei pentru persoanele fizice, 15.000 pentru reprezentanţii autorităţilor publice locale şi 40.000 pentru persoanele juridice", Adrian Aldea - inspector Garda de Mediu, CJ Braşov.

Primăria, de cealaltă parte, se luptă cu morile de vânt. A început campania de ecologizare dar, ca în fiecare an, gunoaiele vor continua să apară. Poliţiştii locali nu reuşesc mereu să îi prindă pe făptaşi.

"Vom face curăţenie. Din păcate, aceasta nu este o soluţie, ci este doar, să spunem, rezolvarea efectului ci nu a cauzei. Sperăm să înţeleagă că faptul că ei aruncă acolo deşeurile, s-ar putea ca mâine să nu intervenim şi să meargă printre propriile deşeuri.  Degeaba sancţionăm, atâta timp cât lipseşte educaţia", Sorin Toarcea - purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov 

Amenzile de la Primărie sunt cuprinse între 500 şi 1000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1000 şi 2000 de lei pentru persoanele juridice.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani