Unul dintre exemplele negative este din satul Cristian, judeţul Sibiu. O casa, care a fost construită spre finalul secolului al 16-lea, a fost modificată de proprietar într-un mod care afectează calitatea de monument isotric a imobilului. Casa a fost zugrăvită într-o culoare portocalie, iar la geamuri se pot vedea termopanele. Din păcate, acest exemplu nu este unul singular. Termopanul, plasticul şi tabla înlocuiesc, de prea multe ori, lemnul folosit la construcţia caselor din Mărginimea Sibiului şi din satele săseşti din Ardeal. ,,Această tehnologie de tip termopan este acceptată, doar că nu cu material plastic, ci cu lemn, iar mai mult, el trebuie să menţină forma originală a geamului", Răzvan Pop, Director Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu.
Modernizările, care nu ţin cont de valoarea istorică, pot duce la excluderea de pe lista monumentelor aflate în patrimoniul UNESCO. Satele respective nu mai sunt promovate, ca destinaţie turistică, în ghidurile şi programele organizaţiei. De asemenea, se pierd şi fondurile pe care UNESCO le acordă pentru conservarea şi reabilitarea acestor obiective. "Dacă starea de protecţie şi starea de sănătate a unui monument UNESCO şi a unui sit UNESCO nu sunt respectate şi au loc intervenţii majore în aspectul tradiţional al acelui spaţiu, UNESCO sau Ministerul Culturii pot reacţiona şi să înceapă o monitorizare", Răzvan Pop, Director Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu.
Din păcate, legislaţia noastră nu prevede niciun fel de sancţiuni pentru schimbările arhitecturale nepotrivite pentru monumentele istorice.