Încă de când era copil, Victor Dima era un împătimit căutător de comori. După ce a ieşit la pensie, a găsit şi timpul necesar pentru a-şi urma pasiunea. În urmă cu o lună, detectorul de metale fără de care omul nu pleacă la plimbare i-a indicat un loc în vârful unui deal. Nu a săpat mai mult de 30 de centimetri și a găsit comoara pe care a căutat-o întreaga viață.
"Apăi când am descoperit depozitul ăsta, asta e ceva de... într-un fel, e de nedescris. Ca şi când ai câştigat la loto. Bineînţeles, excluzând banii", povesteşte Victor Dima.
Fiul său, care îl însoţeşte mereu la căutări, a rămas şi el surprins pe moment.
"La început, nici nu ne-am dat chiar seama exact ce am găsit, dar după aceea am realizat",a spus Victor Dima Jr.
Cei doi care au mai găsit, de-a lungul timpului, monede medievale, fibule romane și artefacte din cele două rzboaie mondiale, au realizat că, de data asta, e vorba de o descoperire specială. Aşa că au anunțat imediat muzeul din Mediaș, iar arheologii au fost cei care au scos la lumină, tezaurul din epoca bronzului.
Cei doi exploratori au donat întreaga colecţie muzeului din Mediaş.
"Este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii 50 de ani. Este primul depozit unitar care a fost descoperit în această zonă, a oraşului nostru şi se păstrează sau a ajuns în totalitate în patrimoniul muzeului nostru", a precizat muzeograful Viorel Ştef.
Colecţia - care include 190 de obiecte - vase, arme, unelte agricole şi podoabe - se află acum la muzeul din Mediaş. Piesele vor intra într-un proces de restaurare şi conservare şi vor fi expuse, cel mai probabil, anul viitor. Specialiştii cred că tezaurul a aparţinut unei familii înstărite, care l-a îngropat acolo în semn de ofrandă adusă zeilor.