Aparatul de radioterapie de la clinica din Sibiu este cel mai modern din România. Acceleratorul de particule localizează cu precizie celulele canceroase și acționează doar asupra țesuturilor bolnave.
" Ţesuturile, organele de risc, cum le numim noi, deci țesuturile pe care nu vrem să le iradiem, pot fi scoase din câmpul de iradiere. Astfel, mărim doza în formațiunea tumorală și reușim să salvăm celelalte țesuturi", povesteşte Şefan Moga, radioterapeut.
Aparatul a fost montat în vechea secție de radioterapie a Spitalului Clinic Județean din Sibiu. Achiziția acceleratorului și reabilitarea secției s-au făcut din banii unei clinici private, iar spitalul de stat primește o chirie de aproape 3.000 de lei pe lună.
" Acest proiect, la momentul când a pornit, a pornit de la dezideratul de a găsi o soluție pentru bolnavii oncologici din Sibiu și nu numai pentru că, la momentul respectiv, Consiliul Județean a apreciat că nu are posibilitatea să achiziționeze un asemenea aparat ", spune Vasile Spinean, manager SCJ Sibiu .
Speranța la un tratament de calitate pentru bolnavii din România se lovește însă de birocrație. Zilnic, numai 30 de pacienți vor beneficia de tratament gratuit, potrivit contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate din Sibiu.
După această dată, contractul se renegociază, ceea ce înseamnă că, dacă fondurile din asigurările de sănătate sunt insuficiente, numărul tratamentelor gratuite ar putea să scadă. Ceilalți pacienți trebuie să plătească 640 de lei pentru fiecare ședință de terapie, în condițiile în care un tratament poate include până la 30 de ședințe.
Medicii consideră insuficiente gratuitățile decontate de Casa de Asigurări, mai ales că radioterapia din Sibiu deservește și județele Vâlcea, Alba și Hunedoara. În plus, pentru că aparatul este de ultimă generație, pe lista de așteptare au ajuns și pacienți din alte centre universitare din centrul țării, cum sunt Brașov și Cluj.