"A dărâmat, a sărit pe aici gardul şi a venit să îmi omoare căţeaua. Căţeaua se tot dădea şi se retrăgea şi am înţeles că e el. M-am uitat pe geam, că mi-a fost frică să ies afară", Gheorghe Scoarţă - localnic
Ultimul atac al ursului a fost seara trecută, în gospodăria familiei Scoarţă. De frica bestiei, oamenii au dormit cu furcile lângă uşă. Nu mică le-a fost mirarea când, în zori, au văut că animalul a încercat să intre peste ei, în casă.
„Când am venit aici, la geamul la cămară, am văzut că mi-a rupt plasa de la geam şi uitaţi urmele cum a vrut să intre şi în casă", Gheorghe Scoarţă - localnic.
Speriat de ţipetele oamenilor, ursul a trecut la gospodăria vecină, unde a omorât un porc.
„Aţi auzit gălăgie când a venit? Da, am auzit tare gălăgie! Cum a fost? Lătrau, se dădeau câinii tare, dar alt zgomot nu am auzit, numai când am ieşit afară şi am văzut ce-i acolo. Eu pe acolo mă duc întâi, prin verandă şi am intrat în grajd, zic, să vedem... Şi atunci am văzut porcul jos şi pe urmă am venit pe aici şi am văzut ţăndările şi geamul dărâmat", Crişana Scoarţă - păgubită.
Femeia trăieşte singură iar scena a avut loc la doar câţiva metri de uşa casei. Ursul a reuşit să bage spaima în oameni. La doar câteva uliţe distanţă, într-o altă gospodărie, a atacat alţi porci.
"Fiara a venit în grădină şi a încercat prima dată să intre în grajdul în care oamenii îşi tineau vaca dar pentru că nu a încăput pe fereastră, a renunţat aşa că a trecut în spatele casei, unde erau ţinuţi porcii. A mâncat unul, dar se pare ca nu i-a fost de ajuns. Aşa că a dat iama şi în coteţul păsărilor, unde s-a înfruptat cu un cocoş şi o găină", Sorina Secelean - reporter Digi24.
"Nici nu mai pot, eu tremur toată şi noaptea nu mai pot să dorm! Cum să nu îţi fie frică? Îţi vine în casă, peste tine, nu?", Teodora Bobeş - localnică.
De când au început atacurile, localnicii nu mai au odihnă. Oamenii fac pândă noaptea cu speranţa că reuşesc să prindă animalul. Au alertat autorităţile de mediu, care au dat deja aprobare pentru împuşcarea ursului.
„Există vânători în zonă, care sunt conduşi de către gestionarul fondului de vânătoare, s-au împărţit în mai multe grupe şi stau la pândă. El a fost reperat în mai multe zone. Deci este vorba de un singur animal. Da, un singur animal, dar el atacă în diferite zone şi este greu să acoperi cu o grupă de vânătoare o întindere aşa de mare", Gheorghe Neagu - directorul APM Covasna.
Vânătorii speră ca în cel mult două zile să prindă ursul ucigaş. Până astăzi, sălbăticiunea a omorât 24 de oi, cinci porci, cinci capre şi câteva zeci de găini. Oamenii spun că nu au mai pomenit niciodată ca sălbăticiunile să atace atât de aproape de centrul oraşului şi se tem ca nu cumva să fie vorba despre mai multi urşi.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Alex Apetroae