Ecografia cu substanţă de contrast nu mai este o noutate în medicină, dar este prima dată când ajunge în Braşov. Medicii de la o clinică particulară din oraş au organizat weekendul acesta un workshop în cadrul căruia au prezentat modul de utilizare dar şi utilitatea substanţei de contrast, ca alternativă la metodele tradiţionale de cercetare şi identificare a structurilor vasculare.
"În termeni oncologici se ştie foarte bine şi de multă vreme că o tumoră malignă are nişte vase particulare. Cu alte cuvinte, această tehnică permite vizualizarea vaselor tumorale şi, deci, este o procedură cu aplicaţii oncologice importante. Se foloseşte în principal pe ficat, în anumite organe mai particulare: sâni, tiroidă, pancreas, rinichi, deci are o acurateţe înală, este o tehnică foarte sensibilă", a declarat Prof. univ. dr. Radu Badea - medic primar boli interne, Cluj.
Substanţa de contrast folosită are la bază un gaz inert, hexafluorura de sulf. Combinată cu ser fiziologic, aceasta duce la crearea câtorva milioane de microbule care, odată injectată substanţa, ajung direct în venele sanguine. Iată mecanismul ulterior:
"Aceste microbule oscilează, au un perete foarte flexibil şi ele oscilează în momentul în care sunt lovite de puterea undei de ultrasunet, dată de transductorul de ultrasonografie. Pe ecranul ecografului vedem doar semnalul dat de aceste microbule, deci putem caracteriza microvascularizaţia dintr-o tumoră, dintr-o formaţiune, dintr-un nodul", spune Liliana Albuşoiu - medic specialist imagistică.
Potrivit cercetătorilor în domeniu, substanţa nu este deloc periculoasă. Ea nu trece prin rinichi, aşa că poate fi folosită cu încredere chiar şi în cazul pacienţilor cu insuficienţă renală, pentru care Computer Tomografia nu este indicată. La 15 minute de la injectare substanţa este eliminată treptat, prin respiraţie.
Tehnica nu foloseşte raze X, ci ultrasunete, aşa că este indicată mai ales pentru pentru bolnavii de cancer. Procedura este mult mai ieftină decât costul unei tomografii computerizate sau al unui RMN.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alexandru Apetroae