Horia Huluban este proprietarul mai multor restaurante din centrul istoric al oraşului. În prezent are 60 de angajati şi vrea să deschidă şi alte terase. Pentru asta însă, are nevoie de mai mult personal şi aşa s-a hotărât să aplice pentru subvenţiile europene.
"Eu personal aş putea să angajez cel puţin 7 tineri în acest sens. La noi vine un sezon de vară în care avem nevoie de personal şi ar fi binevenit ca cei 1.300 de lei salariul aferent acelora să fie subvenţionat", spune Horia Huluban.
Firmele care vor angaja tineri absolvenţi vor primi subvenţii lunare între 900 şi 1.300 lei, pentru perioade cuprinse între 6 şi 12 luni. Angajatorii însă vor fi obligaţi să menţină posturile nou create o perioadă de timp cel puţin egală cu cea pentru care au încasat subvenţia. Vestea este una bună pentru viitorii absolvenţi.
Consultanţii în afaceri sunt de părere că subvenţiile sunt prea mici comparativ cu salariile medii.
"900 de lei pentru studii medii e poate accepatbil dar 1.300 de lei ca şi subvenţie pentru studii superioare este o subvenţie insuficientă pentru domeniile pe care le avem aici", este de părere Ionuţ Ţaţa - consultant în afaceri.
Specialiştii cred că, în implementarea programului de finanţare, ar fi trebuit să fie implicate şi universităţile sau şcolile profesionale. Astfel s-ar fi ajuns direct la absolvenţi.