În 2007, anul în care România adera la Uniunea Europeană, Sibiul devenea Capitala Culturală a Europei. Programul avea să însemne, pentru oraș, o triplare a numărului de turiști.
În 2007, la Sibiu s-au organizat peste 2.000 de evenimente. Sălile de spectacole, localurile, halele industriale și străzile au devenit scene pentru artiști. Au fost spectacole de teatru, concerte și festivaluri care au făcut din Sibiu una dintre cele mai cunoscute destinații din această zonă a Europei
Datorită succesului din 2007, Sibiul a fost invitat să devină membru fondator în Institutul Internațional pentru Gastronomie. Forul european a pus bazele unui nou proiect denumit Regiune Gastronomică.
"Acest program semnifică inclusiv o încurajare, o promovare, atât a agriculturii locale, cât și a producătorilor de hrană, bio sau nu, până la restaurante sau localuri în care turiștii pot să își contureze această experiență, dimensiunea gastronomică a regiunii", precizează Mirela Gligore - purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Sute de evenimente cu temă culinară vor avea loc în oraș, iar mâncarea ardelenească va fi "punctul forte" al proiectului. Una dintre cele mai gustate specialități ardelenești este ciorba de fasole cu afumătură, servită în pâine proaspătă.
Startul proiectului Regiune Gastronomică Europeană va fi dat la 1 ianuarie 2015, de către regiunea Brabantul de Nord, din Olanda.