Cultura nu va mai fi taxată la Timişoara. Odată câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană, autorităţile din oraşul de pe Bega s-au gândit să scadă taxa percepută pe spectacole de la 2 sau 5%, la 0,1% si să încurajeze astfel organizarea de evenimente culturale. În prezent, teatrele, filarmonica, opera şi chiar sălile sportive achită 2% din încasări către primarie, în timp ce organizatorii privaţi de evenimente plătesc 5%. Pentru ca de anul viitor taxa pe spectacole să fie una modică este nevoie şi de aprobarea consiliului local. „O instituţie culturală care beneficiază de o sală de 600 de locuri şi organizează 10 spectacole într-o lună plăteşte Primăriei Timişoara o taxă de 2.400 de lei. Odată cu reducerea acesteia, impozitul achitat va fi de doar 120 de lei” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
De reducerea taxei pe spectacole la 0,1% vor beneficia instituţii cum ar fi teatrele, filarmonica sau opera, care plătesc acum 2% din încasări, dar şi organizatorii privaţi de evenimente, care achită 5%. Taxa mai mică ar putea însemna bilete mai ieftine pentru public.
„Există o criză din nou pe piaţa spectacolelor, nu sunt mulţi bani. Şi asta înseamnă o scădere, de fapt ar trebui să se vadă şi în scăderea preţului de bilete”, spune Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.
„Financiar ea nu înseamnă foarte mult, dar acest lucru arată că măcar operatorii independenţi există în mintea autorităţilor”, adaugă și Flavius Băican, organizatorul Festivalului Revolution.
Deşi măsura iniţiată de conducerea Primăriei Timişoara este de bun augur pentru ceea ce înseamnă sectorul cultural, consilierii locali din opoziţie spun că ea apare în contextul campaniei electorale.
„Este o măsură populistă, aşa cum se întâmplă la fiecare campanie electorală, Nicolae Robu vine cu măsuri populiste. Ceea ce întăreşte convingerea mea este că Nicolae Robu face aceste reduceri de taxe în al cincilea an de mandat şi nu în primul”, este de părere Alfred Simonis, consilier local din opoziţie.
Oficialii municipalităţii susţin că reducerea taxei este menită să încurajeze organizarea de evenimente culturale.
„Timişoara este Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021 şi ca atare încercăm să încurajăm prin mijloacele pe care le avem, creaţia şi spectacolul artistic”, adaugă Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timişoara.
Taxa pe spectacole de doar 0,1% ar putea intra în vigoare din 2017.