Claudiu este inginer proiectant, un job care îi solicită, de multe ori, și orele de după program. Oricât de obosit ar fi, în fiecare marți și joi vine la antrenament, alături de ceilaţi coechipieri ai săi.
"Echipele profesioniste fac doar lucrul ăsta și nu fac altceva, de exemplu cum mergem noi la lucru. Și, în plus de asta, mai iau și bani. Noi facem totul din plăcere", a spus Claudiu Arion, căpitanul echipei.
La 17 ani, Dan nu se vede făcând altceva în afară de rugby. Vrea să devină antrenor, dar deocamdată, nu are nici unde să facă duș după antrenament.
"E foarte greu - şi cu schimbatul, şi cu duşul... Trebuie să mergem în altă parte să facem duş, şi după meciuri...", spune Dan Natea, jucător.
Rugbiștii de la CSM Sibiu au locuri de muncă, familii, copii. Fără să strâmbe din nas, se schimbă într-un vestiar care a fost, în timpurile sale bune, un vagon de călători. Acesta se află pe un teren care aparţine de un club din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. Jucătorii care îl folosesc pe post de vestiar fac parte dintr-o echipă care a câştigat de trei ori Cupa României la rugby.
"În fiecare an am cerut și am încercat să obținem fonduri, dar... răspunsurile au fost... Dar în aceeași situație este și bazinul Olimpia, și sala de box, și baza hipică, care... la baza hipică din anii '50 nu s-a făcut mai nimic", a declarat Viorel Cintean, director CSM.
Vagonul a fost adus aici din depou, pe trailere, în urmă cu un deceniu. A fost singura soluție pentru ca echipa să aibă unde să-și pună echipamentul. Tot aici au și așa-zisa sală de forță.
"Noi am încercat să improvizăm, că după antrenament, mai avem... În momentul când ești încălzit, să treci și la partea de forță, venim aici. Avem câteva discuri... Ni s-a spart vagonul, ne-au furat discurile... Că la oamenii săraci, știți cum se zice, nici boii nu trag", spune antrenorul Răzvan Borcan.
Jucătorii nu au apă caldă, iar dușurile, încropite în interiorul vagonului, au fost dezafectate, pentru că mucegăiau.
Echipa de rugby a Sibiului s-a retras din Superliga națională în urmă cu 7 ani, pentru că nu a mai avut bani să își plătească nici măcar deplasările. Jucătorii se luptă acum în Divizia A, sperând că, odată și odată, trenul va opri cu adevărat și în gara lor.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu