Bucăţile de sticlă din care se realizează globurile sunt încălzite la o temperatură care depăşeşte 3.000 de grade Celsius, iar după câteva minute, sticla ajunge pe mâinile meşterilor.
La realizarea globurilor este important fiecare detaliu și asta pentru că fiecare model trebuie să fie unic, spun specialiştii.
Ca sa facă faţă cererilor mari din luna cadourilor, într-un atelier de sticlărie din Sibiu, cei 20 de muncitori stau de multe ori peste program. Fac asta cu mândrie, la fel ca şi colegele lor, care pictează manual ornamentele.
Unul dintre meșterii sticlari, Ioan Tămâian, conduce atelierul de mai bine de 20 de ani, iar în anii trecuţi, globurile făurite de el au împodobit bradul din faţa Casei Albe, dar și reşedinţa preşedintelui Statelor Unite ale Americii. Anul acesta, tot din America de Nord au venit cele mai multe comenzi şi, mai nou, din Orientul Mijlociu.
"În ceea ce ne privește, noi lucrăm 100% pentru export. Căutăm să facem modele unicate, ele sunt apreciate la altă valoare și sunt căutate de acei doritori care vor ca în pomul lor de Crăciun să fie puse globuri mai speciale", a precizat Ioan Tămâian, meșter sticlar.
Cel mai ieftin glob costă 10 euro, iar cel mai scump ornament suflat cu aur şi argint costă în jur de 100 de euro.