În mai putin de 40 de minute medicii au efectuat 40 de spirometrii, iar în 80% din cazuri le-au recomandat pacienţilor un consult la medicul specialist.
"Este un prim pas in diagnosticul anumitor boli, în special a bronşitei obstructive cronice, care este o boală, care apare în general la pacienţii foşti fumători sau fumători, sau cu expunere la anumite noxe", declară Valeria Şandru, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov
Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că numărul cazurilor de bronhopneumopatie obstructivă cronică este în creştere.
"Anul trecut, în Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov au fost înregistraţi un număr de 497 de pacienţi cu BPCO, asta înseamnă o pondere de 23 % din totalul pacienţilor externaţi cu afecţiuni respiratorii netuberculoase", afirmă Dan Moraru, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov.
Unitatea medicală mobilă, cu ajutorul căreia s-au făcut astăzi spirometriile, a fost pusă la dispoziţe de fundaţia canadiană "Hope for de Nations", care se află de mai mulţi ani în colaborare cu Spitalul de Pneumoftiziologie.
"În ultimii trei ani am continuat sa facem studii demografice în zonă, pentru a vedea ce se întâmplă evoluţia bolilor pulmonare, iar astăzi este Ziua Internaţională a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice şi ne aflăm aici nu doar pentru a oferi teste gratuite, ci pentru a vedea ce se înplâmplă în oraş şi să ne asigurăm că nimic periculos nu se abate asupra oraşului", declară Mark Biech, preşedinte "Hope for the Nations" România.
Spirometia este o metodă de testare nedureroasă iar organizatorii şi-au propus să ofere 250 de teste în toate cele trei zile de campanie.