Cea mai gravă situaţie este la Salvamont Râşnov. Pe lângă problema utilajelor de intervenţie, lipsa salvamontiştilor pregătiţi este la fel de acută. Formatia Salvamont doar doi angajaţi şi 12 voluntari, care se ocupa de o parte a masivului Bucegi.
"Din cauza salariilor care sunt salarii de nimic, adică minimul pe economie, deci eu dacă nu aş mai face altceva nu aş putea supravieţui", spune Ioan Adămuţă, şef Salvamont Râşnov
"Pentru că în dotarea Salvamont Râşnov nu există o autoutilitară sau maşină de teren, în cazul intervenţiei echipajele sunt nevoite să folosească utilaje de la Serviciul Voluntar de Pompieri", relatează Ruxandra Morar, reporter Digi24 Braşov.
Şi la Zărneşti este nevoie de personal specializat pe lângă cei şapte angajaţi permanent şi cei 10 voluntari. Există o singură maşină de teren funcţională, care acum e in service. Asta desi Masivul Pietrei Craiului, pe care il acoperă Salvamont Zarnesti este o zona extrem de periculoasă. Numai în ultimul an aici au avut loc şase accidente grave.
"Am avea nevoie bineînţeles şi de ATV-uri şi de snowmobil în sezonul de iarnă, ne-ar fi mult mai uşor să ajungem la aceste cazuri, pentur că una e să mergi pe jos pe picioare sau a ne deplasa pe schiuri de tură şi înseamnă un timp lung de parcurs", spune Ioan Pivodă, şef Salvamont Zărneşti.
Serviciul Salvamont al judeţului Braşov, care coordonează şi activitatea formaţiilor Salvamont din Săcele şi Victoria, are pe inventar un atv, un snowmobil şi o Dacie veche din 2004 care va fi dusă la casat. Maşinile sunt folosite foarte rar pentru că sunt vechi şi nu mai fac faţă traseelor dificile.
"Avem un snowmobil în dotare are 11 ani vechime şi asiguratorii nu ne mai fac asigurare pentru el deoarece este foarte vechi. Mai avem în garaj un snowmobil este în stare de funcţionare este pregătit, dar tot aşa este foarte vechi", spune Ciprian Pais, şef Serviciu Public Salvamont al judeţului Braşov.
Serviciul judeţean Salvamont Braşov are însă şi un motiv de bucurie. Va cumpăra un autoturism de teren românesc în urmatoarele saptamani. Cum sezonul de iarnă va începe în curând, Prefectura a vrut să vadă cât de pregătite sunt serviciile de salvamont să intervină în caz de nevoie.
"În rapoartele care mi s-au înaintat la nivel de Prefectură nu am avut solicitări în caz că ar lipsi ceva, însă aşa cum am spus, acestea ţin de Consiliu Judeţean şi de primăriile care au activitatea de salvamont şi unde baza materială, sigur trebuie pusă la punct în funcţie de solicitările pe care le-a avut fiecare echipă de salvamont", spune Mihai Mohaci - prefectul jud.Braşov.
În judeţul Braşov sunt peste 80 de persoane cu atestat de salvator montan, dar nici jumătate nu sunt angajaţi permanent la primării sau la Consiliul Judeţean. Mulţi lucrează ca voluntari şi merg la intervenţii pe propria cheltuială.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Alexandru Apetroae