Sănătatea la control. Vârstnicii din trei comune braşovene sunt consultaţi gratuit

Data publicării:
CONSULTATII

Oamenii din Cristian au aflat din ziare că o echipă de medici vine să îi consulte gratuit, aşa că, încă de dimineaţă au dat năvală în cabinetul improvizat undeva în localitate. În nici două ore, 20 de persoane şi-au verificat starea de sănătate.

"Am făcut pentru ficat, că am operaţie de colecist şi din cauza asta am şi vrut să văd cum mai este situaţia", a spus Maria Nan, localnică.

"Am venit să îmi fac EKG-ul, că sunt cu inima şi mi-am făcut şi un ecograf, că am şi o piatră la rinichi şi am venit să văd cum mai sunt cu ea, dacă o mai ţin sau o dau afară", a spus o altă localnică.

"Asta este una dintre temele cele mai recurente în rândul vârstnicilor: nu mă duc, că poate îmi zice că nu sunt bine. Şi atunci, ca să nu meargă dumnealor, am venit noi. Ei sunt cei mai predispuşi la afecţiuni de genul celor cardiovasculare şi sunt şi cei care merg mai rar la medic", a spus Flavia Boghiu, preşedintele asociaţiei care oferă îngrijirile medicale.

Iar problemele cu care vin sunt din cele mai diferite.

"Dureri abdominale, hipertensiune arterială, diabet, cam astea sunt problemele cele mai frecvente", precizează Camelia Debu, asistentă medicală.

De trei ani, în baza unui contract încheiat cu asociaţia, primăria din Cristian pune deoparte în jur de 5.000 de lei pentru plata consultaţiilor localnicilor care nu se pot deplasa.

"Asistentele, de două ori pe lună, merg la persoanele care sunt luate de noi în evidenţă, la ajutorul social, mă refer la cei cu probleme sociale, sunt bolnavi, sunt la pat", declară Dragoş Serafim - primarul comunei Cristian, PSD

Asociaţia are contract şi cu Casa de Asigurări de Sănătate, care, în situaţiile complicate, poate deconta serviciile. Ecografiile abdminale, EKG-uri, recoltările de analize, măsurarea tensiunii sau a glicemiei sunt, însă, plătite de primării.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dragoş Ghitiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri