În drum spre sat, primul obiectiv care atrage privirile este o cascadă. Pe un perete din stâncă acoperită cu muşchi, fire subţiri de apă curg în şuvoaie. Cadrul natural din jur este fabulos şi tocmai de aceea a fost declarat rezervaţie bio-geologică.
"Biodiversitatea fâneţelor este chiar la nivel european. Avem aici 13 specii de orhidee după cum rezultă dintr-un studiu de la sfârşitul anilo '90, avem sute de specii de plante vasculare, avem în jur de 43 de specii de fluturi identificaţi pe fâneţeţele pe care le vedem ...întreaga Mare Britanie are 50 de specii", spune Mihai Orleanu - reprezentant asociaţie ecologistă.
Casele vorbesc parcă despre oamenii locului. Harnici şi ospitalieri, cei din Moieciu au mii de turişti în fiecare an pe care îi primesc cu bucate tradiţionale preparate în gospodăriile lor.
La Moieciu de Sus găsiți variante de cazare pentru toate buzunarele.Preţurile pornesc de la 60-70 de lei pe noapte la o pensiune de două margarete şi pot ajunge până la 180 pe noapte la hotelurile de trei stele. Tocmai de aceea, turiştii vin din toate colţurile ţării. Pe toţi îi uneşte dragostea pentru natură şi aerul tare de munte.
"Este o staţiune de munte, îmi place foarte mult muntele, este o zonă foarte, foarte frumoasă şi unică", spune o turistă.
Chiar dacă zona s-a dezvoltat, în Moieciu de Sus, localnicii nu şi-au schimbat îndeletnicirile: lucrează pământul, cresc oi şi fac brânza care a devenit celebră în toată lumea.
Pentru ca turiştii care vin în zonă să aibă mai multe variante de petrecere a timpului liber, o asociaţie nonguvernamentală a obţinut fonduri europene pentru marcarea mai multor trasee turistice prin pădure. Aşa se face că până anul viitor vor fi amenjate poteci şi panouri informative despre tradiția păstoritului în zonă.
Reporter: Ioana Mihai
Operator: Zoli Racz