Zona montană a oraşului Cisnădie a fost dintotdeauna o atracţie pentru turiştii şi sportivii montani. Sunt zeci de trasee naturale, pentru niveul de antrenament al oricărui turist sportiv, fie el începător sau cu ani de experiență pe munte.
"E ceva nemaipomenit.. Și pentru mine, care merg de atâția ani. De 20 de ani. În drum spre traseu e o belvedere foarte frumoasă, chiar de la potecă în stânga cum urci, în dreapta cum cobori. Și se vede foarte frumos o vale. Munții, cum se îmbină. Și mai ales toamna e o priveliște foarte frumoasă, fiindcă sunt multe combinații, sunt mulți pomi și se văd combinațiile de culori... maro, roșu închis", spune Mihai Stârcea, membru Asociația Măgura.
Traseul dus-întors are 30 de kilometri și o diferență de nivel de 874 de metri. Trece prin pășuni și păduri, dar și pe lângă cetatea Cisnădioar, un obiectiv la care mulți turiști se opresc pentru o clipă de răgaz, dar și pentru priveliștea impresionantă. Dincolo de Cisnădioara, ruta urmează Valea Argintului. Drumul forestier urcă până în munte, dar mașinile sunt oprite la o barieră, pentru protejarea ariei naturale. La mai puțin de un kilometru de zona de parcare, Valea este străjuită de câțiva pereți de stâncă, pe care au fost amenajate trasee de cățărare.
"Traseul acesta de cățărat este un traseu mediu, nu este un traseu foarte dificil. Este repitonat de 3-4 ani, adică prizele care sunt puse în stâncă sunt făcute... pitonate cu splituri, le vedeți acolo, cele strălucitoare", spune Marius Ilieşi, ghid.
În zona Măgurei există și o asociație de turism montan, care practică trasee ghidate, în care sunt incluse și cățărările. Orice iubitor al sporturilor de munte poate confirma că panourile artificiale de cățărare nu pot concura niciodată cu stânca naturală.
Pare ușor pentru un profesionist, dar provocările apar, literalmente, la fiecare pas. Nu trebuie, însă, să vă lăsați descurajați. Zona are și trasee pentru cei mai puțin inițiați, așa, ca mine. Cei care vor să facă aici primii pași în alpinism găsesc echipament și ghizi de specialitate
Pereții de cățărare au fost amenajați de salvamontiști și au grade de dificultate de la 3 la 6. Punctul cel mai înalt al traseului este vârful Măgura, la 1300 de metri. Un vârf la care turiștii pot ajunge, în drumeție ușoară, în doar 2 ore. De aici se văd, în zare, vârfurile Suru și Negoiu, iar priveliștea răsplătește înzecit efortul de la urcuș. Dacă doriți să zăboviți ceva mai mult timp, în zonă sunt numeroase pensiuni. Prețul pe noapte pentru o cameră este între 100 și 200 de lei, iar cele mai multe gazde oferă și mic dejun inclus în preț.
"Avem în jur de 11-12 locuri, luate pe persoane, în jur de 26-28, în funcție de cerere. Putem să adăugăm paturi pliante. Mai oferă acest spațiu verde, care vedeți și dumneavoastră, este destul de mare, foarte mare, un grătar, un ceaun, această filigorie superbă" spune Tiberiu Şerban, administrator pensiune.
Zonele turistice se află la doar 10 kilometri de Sibiu. Dacă veniți cu trenul până în Brașov, puteți ajunge la Cisnădie și cu autobozul. Zilnic, spre stațiune pleacă mai multe curse.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu