Cea mai mare suprafaţă de teren care trebuie retrocedată în judeţ este la Predeal. Mulţi localnici de aici au apelat la justiţie, iar instanţele le-au dat dreptate. Sentinţele judecătoreşti nu pot fi însă puse în aplicare.
"Strasbourg-ul mi-a dat dreptul să redeschid iarăşi cazul. Ei au trimis la Braşov, consilierii judeţeni au dat sentinţa. Mi s-au dat răspunsuri că toate trei terenurile sunt la Casa Regală", a spus Dimon Vasile - localnic.
Ioan Ivan este în aceeaşi situaţie :"Am hotărâre trimisă de la Prefectură, de la judeţ, să mi se dea pământ, punerea în posesie, plus hotărârea judecătorească, degeaba! Ne lovim de ei şi bine că acum dau pământ la alţii care nu sunt din Predeal!", spune omul.
Primarul susţine că mare parte din terenuri se suprapun cu domeniul Casei Regale şi nu pot interveni acolo. Şi lipsa banilor este însă o problemă. Documentele pentru planurile parcelare şi titlurile de proprietate sunt foarte scumpe.
"De la începutul mandatului localitatea nu a stat foarte bine financiar. În anul 2012 oraşul a plecat cu un deficit de peste patru milioane de euro. Încercăm pe cât posibil să îndreptăm lucrurile", a declarat Liviu Cocoş - primarul localităţii Predeal.
În comunele Dumbrăviţa, Recea, Sâmbăta sau Hârseni situaţia este similară. Aici chiar dacă pot exploata terenurile, oamenii nu au drepturi depline asupra lor.
Primăria a încheiat în anul 2012 contract cu o firmă care ar fi trebuit să facă planurile parcelare. Reprezentanţii firmei nu şi-au făcut treaba cum trebuie, aşa că înţelegerea a picat. Şi anul acesta din bugetul local au fost puse deoparte 100.000 de lei, sumă infimă însă. Aici mai trebuie retrocedate în jur de 2000 de hectare de teren, iar actele ar costa de cinci ori mai mult decât bugetul prevăzut.
"E acum o lege aprobată de Guvernul Ponta, prin care se face planul naţional de cadastru 2016-2023, prin care cu bani de la Guvernul României, poate fi rezolvată această problemă", a declarat Zachiu Popa - primarul localităţii. Dumbrăviţa
"Ei trebuiau să îşi aloce în fiecare an o sumă de bani, ca să rezolve cu aceste planuri parcelare", declară Mihai Mohaci - prefectul judeţului Braşov
În judeţul Braşov trebuia retrocedată o suprafaţă de peste 120.000 de hectare de teren. Peste două milioane de euro mai sunt necesare la nivel judeţean pentru emiterea tuturor titlurilor de proprietate.
Reporter: Sorina Secelean / Imagine: George Oltean