Aproape că nu este casă în satul Cernat unde ţăranii să nu-şi fi scos la poartă cartofii, munciţi cu sacrificii şi vânduţi pe bani puţini.
"Preţuri mici şi muncă multă. Numai 30 de bani un kg de cartofi. E puţin. Dacă nu merge...îi mănâncă porcii", spune un localnic.
Cartofii sunt pretenţioşi, iar cheltuielile de întreţinere a culturilor sunt colosale, chiar şi pentru o palmă de pământ semănat. Ceva mai norocoşi sunt marii producători, care şi-au dotat fermele cu staţii de ambalare a cartofilor. Un astfel de utilaj costă chiar şi 600.000 de euro. Cartofii trecuţi prin staţia de sortare, însă, se vând la un preţ mai bun: 60 de bani kilogramul.
"Viitorul acesta e, în producţia şi desfacerea cartofului de consum, cererea se mută mai ales în supermarketuri şi în engros-uri", spune Szocs Joseph - cultivator
Asta nu reduce, însă, cheltuielile cu întreţinerea culturilor pe care le au marii producători.
"Când se lucrează cu cartofi de sămânţă adusă din import, costurile ajung şi la 20.000 de lei pe hectar. Când se foloseşte sămânţa proprie, pentru consum, ajung şi la 16-18.000 de lei pe hectar", spune Moldovan Csaba - cultivator.
Fermierii au găsit şi o explicaţie la criza care există anul acesta pe piaţa cartofului.
"Toată lumea, când a văzut că cei care au cultivat cartofi au făcut venituri substanţiale, luând exemplu, au zis: hai să punem şi noi cartofi, poate obţinem un venit. Avem un venit mai mic decât anul trecut, când a fost şi producţie mare şi preţul bun", precizează cultivatorul Akos Bacsi.
În medie, producţia de cartofi anul acesta a fost de 40 de tone la hectar.