Expoziţia foto, care ilustrează istoria cabanelor din munţii Carpaţi, dar şi viaţa pe munte, a stârnit amintiri puternice.
"Multe imagini vechi, multe cabane care nu mai sunt. Cabanele sunt cam lăsate în paragină. Şi e cam păcat. E păcat că nu ştim să ne apreciem valorile", spune un participant la festival.
"Şi amintiri şi nostalgii şi de toate. Şi un pic de revoltă. Petru că avem sentimentul că cei care, mă rog, vieţuiesc acum pe aici, nu sunt la fel de harnici ca predecesorii noştri", spune alt participant.
"Speram să mă întâlnesc cu vechi colegi de munte, poate că nu mă aşteptam să-i văd pe toţi cei care i-am văzut aici", spune alt participant.
Ziua a continuat apoi cu lansări de cărţi, dar cel mai aşteptat moment a fost priecţia filmului Streif. Organizatorii au ales acest film pentru prima seară, pentru că ilustrează momentele de maximă tensiune din timpul unei curse de ski. Iar astfel de momente, spun oamenii muntelui, sunt unice.
"Există o vorbă care mie îmi place foarte mult şi care spune că mergi pe munte, să mergi acasă. Dorim să dezvoltăm această sensibilitate, de acasă pe munte, să facem expoziţie de fotografie, întâlniri ale legendelor şi ale celor care au făcut istoria muntelui în România", Dan Burlac - organizator.
"Pe vremuri, în zona înaltă sau pe traseele dificile, urcau doar alpinişti şi cei care ne găseam acolo în înălţimi, cu siguranţă aveam o legătură cu acest sport minunat cum este alpinismul", Cornel Coco Galescu - alpinist.
"Mersul pe munte nu este înţeles în ţara noastră. E nevoie de sprijin pt asta. E nevoie să se refacă cabanele, marcajele",Torok Zsolt - alpinist.
Evenimentul a fost şi un bun moment pentru alpinişti şi nu numai să se ăîntâlnească şi să împărtăşească şi altora din experienţa lor pe munte.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alex Apetroae