Pentru cei care vor să evadeze din aglomeraţia urbană şi să aibă parte de o oază de natură, Şirnea este destinaţia perfectă. Vorbim despre un sat autentic în care tradiţiile şi obiceiurile populare sunt păstrate cu sfinţenie.
Unul dintre obiectivele, care atrage cei mai mulţi turişti la Şirnea, este Muzeul Etnografic "Nicolae Frunteş", numit după tatăl profesorului Radu Frunteş, un localnic din Şirnea. Muzeul reliefează viaţa satului de ieri şi de azi, prin obiecte şi mărturii documentare privind vechimea civilizaţiei, materiele şi spirituale, pe aceste meleaguri de o frumuseţe deosebită, mărturii care impresionează prin originalitate, utilitate şi frumuseţe. În doar şapte cămăruţe dintr-o casă veche, este expusă viaţa ţăranului din zona Branului: haine populare, vase pentru prelucrarea laptelui, război de tors lână, lada de zestre şi picturi contemporane.
Profesorul Frunteş subliniază şi faptul că "un lucru foarte important, în ideea de sat turistic în România, presupunea ca turistul care vizitează satul respectiv să ia contact cu satul respectiv, cu civilizaţia locului. Asta nu se putea decât într-un spaţiu muzeal."
Pe lângă frumuseţile locului, Şirnea este un sat cu multe sărbători. "Ziua de 23 iunie ca zi mondială olimpică este un eveniment de pedagogie olimpică pe care îl desfăşurăm la Şirnea de peste 30 de ani", menţionează profesorul Radu Frunteş.
Unul dintre cele mai iubite obieceiuri este "Focul lui Sumedru." În fiecare an se face un foc imens în vârful dealului, iar copiii îmbrăcaţi în costume populare cântă şi dansează în jurul său: "De Sfântul Dimitrie/ Se naşte din cer/ Bucurie/ Cuprind tot darul pământului/ Luminile de biruinţă/ Ale Sfântului, Hai la focul lui Sumedru."
La Şirnea se poate ajunge doar cu maşina sau cu bicicleta. De pe DN73, după Moieciu, faceţi dreapta şi după ce parcurgeţi încă trei kilometri aţi ajuns în sat.