Insecta a pus pe jar autorităţile din Piteşti. Iar localnicii se uită deznădăjduiţi cum lacustele distrug totul în cale. Grădina lui Marian Gheorghe din Piteşti e năpădită de lăcuste. Omul a încercat toate metodele, dar nimic n-a mers.
"Stau ciorchine. Au inundat ramurile şi tulpinile la toate florile", spune Marian Gheorghe.
Societatea care se ocupă de spaţiile verzi din Piteşti a încercat toate soluţiile, fără rezultat.
"Am aplicat tratamente cu grad de toxicitate slab şi moderat dar se pare că acest dăunator este rezistent la aceste produse", spune Diana Idoraș- purtător de cuvânt, Salpitfor Green Pitești.
Cum firma poate folosi doar substanţe care nu sunt foarte toxice, conducerea a cerut ajutorul Autorităţii Naţionale Fitosanitare.
"Am recoltat probe şi le-am trimis la laboratorul central pentru identificare. Se va face o derogare pentru un produs care să fie eficient", spune Ştefan Smaranda - coordonator Unitatea Fitosanitară Argeș.
Lăcusta de origine nord-americană a apărut pentru prima dată în România în anul 2006, în Constanţa. Insecta atacă aproape orice fel de plantă.
"Este o specie alohtonă, deci o specie străină, invazivă, care a găsit condiţii foarte bune de dezvoltare la noi în ţară", spune Cornelia Chimişliu, şeful secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Olteniei.
În Piteşti, au fost distruse deja două hectare de spaţii verzi.
Reporter: Alina Eftimie
Operator: Valentin David