În secolul al XVI-lea, odată cu reforma lutherană, bisericile evanghelice au interzis picturile pe pereți, iar cele care deja existau au fost acoperite cu un strat de tencuială. Același lucru s-a întâmplat și cu lăcașurile de cult ale sașilor din Transilvania. Acum, o dată cu restaurarea acestora, picturile au ieșit din nou la lumină.
„Vom încerca să și conservăm mai departe fondul acesta valoros de biserici fortificate și, ca atare, încercăm, să-l dezvoltăm din punct de vedere turistic, cum se și observă. Avem turiști și în perioada aceasta, de sfârșit de octombrie”, susţine Vasile Crişan, reprezentantul Bisericii Evanghelice.
Motiv unic, în biserică: Medalioane care reprezintă tinere fecioare
Nu mai puțin de 18 biserici fortificate au fost restaurate cu fonduri europene. În trei dintre acestea s-au descoperit picturi din Evul Mediu. În biserica din Apold, județul Mureș, restauratorii au găsit un motiv unic, o serie de medalioane care nu reprezintă sfinți, ci tinere fecioare. „Este vorba în special de elementele care reprezintă relația dintre bine și rău, reprezentată de fecioare. Deci, această pictură este cea mai reprezentativă pentru bsierica din Apold. Nu toate picturile de pe pereții bisericilor au putut fi restaurate”, spune Vasile Crişan, reprezentantil Bisericii Evanghelice.
Restaurator: O biserică este o clădire care a fost construită special pentru Dumnezeu
Restauratorii au încercat să păstreze culorile și forma desenelor cât mai aproape de original. Nici ei nu știu, însă, deocamdată, semnificația picturilor și așteaptă ca istoricii de artă să le analizeze. „La toate bisericile există o explicație simbolică. O biserică nu este o clădire care a fost construită ca o clădire de țăran. Este o clădire care a fost construită special pentru Dumnezeu și, atunci, fiecare piatră, fiecare boltă, fiecare bancă a fost făcută cu o idee în spate. Același lucru și cu picturile”, a explicat Sebastian Bethge, restaurator.
Chiar dacă ritul evanghelic nu mai permite ca pereții bisericilor să fie pictați, desenele recent descoperite, cu o vechime de cinci secole, vor fi păstrate. De acestea se vor bucura mai ales turiștii. „Este o restaurare fantastică, pentru că nu arată nou, ci este făcută după metode vechi”, spune un turist italian.
„Am fost foarte impresionată de felul în care au fost îngrijite. Să sperăm că vor veni mai mulți bani de la Guvern și, poate, de la Uniunea Europeană și, atunci, chiar vă puteți bucura de ele, să rămână deschise tot timpul. S-ar crea o mare afacere în turism aici ", spune o turistă din Anglia. Proiectul de reabilitare a bisericilor fortificate din sudul Transilvaniei este cel mai amplu de acest gen accesat de țara noastră. Cele peste 5 milioane de euro, bani europeni, au salvat 18 monumente de cult din județele Sibiu, Brașov, Alba și Mureș.