La Bursa Locurilor de Muncă, peste 80 de angajatori îşi prezintă ofertele de muncă din diferite sectoare, de la operatori vânzări, lăcătuşi, cameriste sau electricieni, până la ingineri, programatori şi specialişti în domeniul calităţii. Tinerii absolvenţi caută în general joburi bine plătite, în ciuda faptului că nu au experienţa necesară în anumite domenii. Ei mizează pe faptul că sunt persoane dinamice şi perseverente şi astfel speră să îi convingă pe angajatori că merită să fie ei angajaţi în locul celor mai în vârstă.
"Încerc să îi conving prin faptul că sunt o persoană perseverentă şi doresc să îmi extind experienţa profesională. Dacă nouă celor tineri nu ni s-ar da şansa să avem o exprienţă profesională, atunci nu ar merge, nu ar funcţion corect această legătură între angajator şi angajaţi", spune un proaspăt absolvent.
Persoanele de peste 50 de ani spun că, deşi au experienţă, nu sunt căutate de angajatori, tocmai din cauza vârstei. Ei consideră că anii de muncă pe care îi au în spate ar trebuie să îi ajute să îşi găsească cu uşurinţă un loc de muncă.
"Este într-adevăr o problemă. Până acum nu m-am lovit de această problemă, dar acum efectiv cum s-a nimerit să trebuiască să îmi caut un loc de muncă pentru prima dată după foarte mulţi ani, a devenit o problemă mare, din păcate", precizează unul dintre şomeri.
"La alte interviuri unde am mers direct la furnizor, acolo deja îmi pune condiţia, vârsta. Prea în vârstă, pensia şi din cauza asta", povesteşte nemulţumit un şomer trecut de 50 de ani.
La bursa locurilor de muncă de astăzi, din totalul de 870 de locuri de muncă, aproape 770 sunt pentru persoane cu studii medii şi aproape 90 sunt pentru cei care au studii superioare.
În prezent, în Braşov sunt aproximativ 12.000 de şomeri, iar rata şomajului este de peste 5%.