Sportivii participanţi la turneu au fost în Braşov toată săptămâna trecută. Doi antrenori din Olanda au venit special pentru a-i pregăti pentru competiţia naţională.
"Jucătorii sunt foarte muncitori, îşi doresc să ajungă la un nivel mai înalt. I-am antrenat săptămâna aceasta trei ore în fiecare zi şi chiar dacă la început erau mai puţin experimentaţi, cred că au avansat. Mai au de muncă, dar ei joacă cu inimile lor...asta e foarte plăcut de văzut", a precizat antrenorul Douwe de Wit.
Petru are 35 de ani şi este în scaun cu rotile de când se ştie din cauza unui vaccin administrat greşit imediat după naştere. Asta nu l-a împiedicat să îşi întemeieze o familie şi să aibă un loc de muncă. Mai mult decât atât, este campion naţional la tenis, iar visul său este să ajungă la jocurile paralimpice de la Rio.
"Sunt un om perfect normal. Pe lângă faptul că am o poliomelită, pe lângă faptul ca sunt paralizat de la mijloc în jos, dacă nu aş face sport m-aş atrofia cu totul", a spus Petru Pungă.
La fel ca el sunt mai mulţi tineri din toată ţara pentru care baschetul, chiar dacă este în scaun cu rotile, înseamnă distracţie, competiţie şi determinare.
"Cunosc mai multă lume, cei din jur care ne privesc cu alţi ochi cred ca vor avea o altă viziune despre persoanele cu dizabilităţi, iar eu mă cred o persoană normală...muncesc, fac sport, alerg. Tocmai de asta am venit de la Constanţa ca să joc pentru Braşov", a spus un jucător.
În România sunt patru echipe de baschet pentru persoanele cu dizabilităţi în Cluj, Arad, Bucureşti şi Braşov. Turneul de anul acesta a fost câştigat de echipa de la poalele Tâmpei.