Aflaţi în sala de curs a Aulei Universităţii, rezidenţii au vizionat două intervenţii laparoscopice, transmise în direct din sala de operaţie a Spitalului de Obstetrică Ginecologie din Braşov. Au luat notiţe, iar apoi au trecut la practică. Au încercat să lucreze pe nişte simulatoare, exact ca într-o sală de operaţie. Olivia este rezidentă în anul II şi deşi a intrat de mai multe ori în sala de operaţie nu a mai lucrat pe astfel de simulatoare.
"Cred că ar trebui să se facă din facultate. Am înţeles că ar exista nişte cursuri. Nu ştu cât de intensiv se practică aceste cursuri, aici chiar s-a lucrat", susţine Olivia Ionescu - medic rezident.
Rezidenţii spun că proiecţiile în direct din sala de operaţie şi posibilitatea lucrului cu simulatoare sunt extrem de utile.
"Nu este întotdeauna util să fii doar în sala de operaţie. Este propice să fii şi în afară pt că ţi se explică tehnicile, cum trebuie să faci", spune Olivia Ionescu - medic rezident.
De aceeaşi părere sunt şi medicii care se plâng de faptul că studenţii la medicină au acces foarte greu la astfel de simulatoare şi la astfel de cursuri practice.
"Majoritatea rezidenţilor din România nu au posibilitatea să se întâlnească cu simulatoare de laparo pentru că nu le au ca şi dotare a Universităţii", susţine Florin Bâciu - Asistent univ. Facultatea de Medicină, Braşov.
"Este extrem de costisitor pentru un specialist, nu pt un rezident să meargă să facă un curs de două zile în străinătate, de hands-on, se numeşte să practici live aceste intervenţii la simulatoare", este de părere conf. univ. dr. Marius Moga - şef secţie spitalul de Obstetrică-Ginecologie, Braşov.
Proiectul este finanţat din fonduri europene. Astfel că la cursuri participă şi studenţi din Grecia şi Turcia. Cu toţii au posibilitatea să vizioneze şi să analizeze operaţiile care se fac la Maternitatea Braşov.