Cea de a doua parte a olimpiadei a început miercuri dimineaţă la ora 9 şi a durat patru ore şi jumătate. În tot acest timp, participantele au avut de rezolvat 3 tipuri de probleme. La ieşirea din sală, unele concurente au fost mulţumite de ce au făcut, in timp ce pe altele, subiectele le-au pus puţin în dificultate.
"Cred că este destul de dificil pentru mine. Este destul de greu de spus...uneori fac matematică în fiecare zi din lună, dar uneori nu fac deloc", spune o candidată.
"Mi s-au părut foarte frumoase, au acoperit foarte mult din materia de olimpiadă şi mi s-au părut părut o adevărată provocare să le rezolv. Am avut o problemă de geometrie, una de combinatorică şi una de teorie a numerelor", spune altă candidată.
Concursul internaţional de matematică este la a cincea ediţie, dar este pentru prima dată când se desfăşoară în România. Din ţata noastră participă patru fete.
"Este o şansă pentru noi pentru că în echipele pentru olimpiadele internaţionale destul de rar se califică două sau trei fete şi e o şansă foarte mare pentru noi să participăm la aşa o competiţie", Ana Maria Radu, concurentă olimpiadă.
Competiţia a fost iniţiată pentru le motiva fetele să îşi urmeze pasiunea pentru matematică. Un exempul în acest sens este Maria Ivan care anul trecut a obţinut locul 2, iar acum studiază matematica la Cambrindge.
"Este o competiţie destul de dificilă. Este comparativă cu olimpiada internaţională de matematică, cea mare cu prestigiu. Este special făcută ca să încurajeze fetele în materie de matematică, că se zice, da eşti fată şi fetele se incurajează pe partea umană", Maria Ivan, fostă concurentă olimpiadă.
La ediţia de anul acesta s-au înscris 150 de fete din 39 de ţări.
"Este importantă pentru că creează o atmosferă propice unui viitor în matematică. Subiectele sunt grele. Deci subiectele sunt şase probleme, trei în prima zi, trei în a doua zi, aranjate într-o ordine a dificultăţii, deci a treia problemă este cea mai grea. Prima se ocnsideră mai abordabilă. Dar foarte rar se întâmplă ca cineva să le rezolve pe toate", Radu Gologan, preşedinte Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Pe lângă recunoaşterea internaţională, câştigătoarele vor primi medalii şi diplome.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea