Evenimentul este unul neaşteptat şi deosebit pentru ornitologi, pentru că barza neagră cuibăreşte foarte rar la noi, în drumul său spre zonele tropicale din Asia şi Africa. "Barza neagră este o specie destul de sfioasă, trebuie să ne mişcăm extrem de încet, să nu le speriem. Este, de asemenea, una dintre speciile cele mai importante pentru cei care practică birdwatching-ul", afirmă Dan Traian Ionescu - coordonator Societatea Ornitologică Română, Braşov.
Barza neagră este mult mai rară decât cea albă şi îşi petrece întreg sezonul cald în pădurile de amestec de răşinoase şi foioase din Carpaţi. Zburătoarele ajung, uneori, şi în ţinuturile mai joase, împădurite, cu întinderi de ape în vecinătate. Astfel, alături de Delta Dunării, binecunoscută ca loc de popas a zeci de specii rare în timpul sezonului cald, Dumbrăviţa s-a dovedit locul perfect pentru aceste zburătoare.
"În perioada de toamnă se recoltează lacurile, se scoate peştele prin vidarea lacurilor, moment în care berzele negre şi alte păsări au acces mult mai uşor la peştii mărunţi, la diverse insecte de apă", povesteşte Dan Traian Ionescu - coordonator Societatea Ornitologică Română, Braşov
Printre berzele negre surprinse la Dumbrăviţa se numără şi două exemplare inelate, care vin din Polonia şi au opt ani. Zburătoarele vor poposi la noi până în octombrie, dacă vremea le va permite acest lucru.
Conform ornitologilor, aceasta este, probabil, cea mai mare concentraţie de păsări în migraţie din Transilvania, în toamna aceasta.