Nu vor la grădina zoologică

Data publicării:
ZOO BV-1

Genovica Crăciun face 19 de ani de când lucrează la grădina zoologică din Braşov. În fiecare zi petrece opt ore în bucătăria furajeră a parcului, unde le pregăteşte animalelor mâncarea. Ştie ce şi cât trebuie să mănânce fiecare animal. Deşi a prins toate etapele de modernizare a grădinii, nu a nimerit nicio perioadă în care salariul său să depăşească 1.000 de lei. Cu toate acestea, nu renunţă la munca ce îi aduce numai satisfacţii.

"Primul an mi-a fost foarte greu, ce m-a determinat a fost dragostea pentru animale. Salariile sunt mici mai ales că am lucrat cu 600 de lei pe lună când ni s-au tăiat şi sporurile", Genovica Crăciun, angajat la grădina zoologică.  

Nici munca de îngrijitor nu este plătită mai bine. De întreţinerea cuştilor şi hrana animanelor se ocupă doar nouă oameni deşi ar mai fi nevoie de cel puţin patru persoane. Pentru a face faţă la locul de muncă, îngrijitorii muncesc în ture şi se ocupă de tot ceea ce pot, doar pentru ca animalele să fie bine îngrijite.

"Facem curăţenie prima dată, apoi hrănim animalele, ca după aceea fiecare pe sectorul lui încercăm să vedem dacă sunt probleme, dacă animalele au un comportament care nu e la locul lui la acel moment, să fie un comportament firesc", Florin Mitrofran, îngrijitor de animale. 

"Ar mai trebui colegi că na, e mult de muncă, dar dacă nu vin la angajări. E salariul mai mic, poate omul caută un salariu mai bun. Sunt şi la care le frică să vină să lucreze cu ele", Răzvan Barbu, îngrijitor feline.  

În acte, organigrama arată că la grădina zoologică ar trebui să lucreze 39 de persoane. În realitate, în parc lucrează doar 29 de oameni. Acum se caută patru muncitori calificaţi, un consilier juridic, un şef serviciu pentru ocrotirea animalelor, un administrator, un biolog şi un asistent veterinar. Nimeni nu vrea însă să muncească pentru un salariu minim pe economie, sau care ajunge la cel mult 1.700 de lei lunar. Cu toate acestea, grădina zoologică este foarte bine îngrijită, iar acest lucru îl văd cel mai bine vizitatorii.

"Frumos. Oamenii îşi dau interesul să arate bine? Da, sigur, faţă de ce a fost e incomparabil", vizitator.

Este a treia oară în ultimele luni de când grădina zoologică scoate posturi vacante la concurs. Şi pentru a găsi oamenii de care au nevoie, conducerea grădinii zoologice acceptă şi oameni cu un minim de experienţă. Deşi anul trecut parcul zoologic a avut încasări mari, legea nu permite ca salarile anagajaţilor să fie plătite din aceste fonduri.

"Legal nu ne permite legea să facem acest lucru, până în momentul de faţă avem ca şi încasări peste 890.000 de lei. Noi le facem şi un instructaj aici, nu trebuie să aibă o experienţă În a lucra în grădini zoologice şi îi pregătim la locul muncii", Alin Pânzaru, director grădina zoologică Braşov.  

Numărul animalelor de la grădina zoologică din Braşov depăşeşte 300 de exemplare din peste 70 de specii.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri