Ceata de feciori călare s-a oprit la casa miresei unde a fost întâmpinată de tatăl acesteia. Feciorii au cerut mâna tinerei prin versurile unei poezii vechi de sute de ani transmisă din generaţie în generaţie.
După încuviinţarea dată de socrul mic, mireasa a fost scoasă în pragul casei şi oferită mirelui. Iuliana şi Georgian au fost cei care au jucat rolul mirelui şi al miresei.
"Sunt foarte multe tradiţii, încercăm pe cât posibil să le păstrăm, şi să le transmitem mai departe", a spus Iuliana Bârlea.
Nu a lipsit dansul, peste paile aprinse, al mirilor cu naşii. Unul din momentele importante este cel în care mirii sunt pregătiţi de naşi pentru viaţa de familie. Naşa îi aranjează Cocul miresei iar naşul şi alţi feciori îl bărbieresc pe mire.
"Asta şi reprezintă Sântilia, coborâtul oilor de la munte, deci oile urcă în primăvară şi acum coboară definitiv şi atunci se întâlneau tinerii care stăteau în munte vreo două-trei luni şi veneau la peţit fetele", a spus Nicu Poteică - organizator eveniment
După nuntă, a urmat o întrecere de luptă strămoşească între feciorii din Voineşti, iar cei care nu sunt amatori de confruntări au putut merge la expoziţia de mioare.