Camera Agricolă din judeţul Covasna are momentan doar opt angajaţi. Cum patru sunt inspectori de teren, în sarcina celorlalţi patru cade toată munca din spatele birourilor. Funcţionarii au preluat atribuţiuni care nu le corespundeau înainte de 2009 iar asta le îngreunează munca.
"Eu sunt contabilă din 1999. În afară de contabilitate mai fac şi resurse umane că... colegii vin şi pleacă, eu rămân", Pall Ildiko - contabil, consilier Camera Agricolă Covasna.
"Sunt consilier în cadrul compartimentului tehnic. Pe lângă aceasta mai am şi alte atribuţii. De exemplu, atribuţii legate de casierie, deplasări la trezorerie şi sunt şi responsabil cu securitatea şi sănătatea în muncă", Horváth Imola - consilier asistent Camera Agricolă Covasna.
Angajaţii Camerei Agricole sunt responsabili cu instruirea fermierilor şi a viitorilor fermieri. Ei ţin cursurile de calificare, îi consiliază şi îi sprijină pe solicitanţi în întocmirea proiectelor cu fonduri europene. Vajda Sandor are o fermă de vaci cu 35 de capete, înfiinţată cu cei 40.000 de euro primiţi de la Uniune, obţinuţi cu ajutorul angajaţilor Camerei Agricole.
"M-au ajutat foarte mult, pentru că singur este foarte greu să faci un dosar de 80 de pagini", Vajda Sándor - agricultor.
Până în 2009, la Camera Agricolă Covasna lucrau 13 persoane. Cinci au plecat din cauza salariilor foarte mici, astfel că locurile au rămas vacante. În 2013 posturile au fost desfiinţate, astfel că acum nu se mai pot face angajări iar consiliul Judeţean nu poate face nimic câtă vreme Camera depinde doar administrativ de el, dar tehnic şi financiar, de Ministerul Agriculturii.
"Ca să putem mări numărul de la Camera Agricolă ar trebui să luăm de la Protecţia Copiilor sau de la Spitalul Judeţean, sau de la Muzeul Naţional şi aşa mai departe. Nu e normal să jonglăm cu oamenii, pentru că la fiecare instituţie sunt probleme de personal", Tamás Sándor - preşedintele CJ Covasna.
Pentru ca instituţia să funcţioneze în parametri optimi, aici ar fi nevoie de cel puţin 16 angajaţi. Conducerea se teme însă că, dacă vor fi recreate posturile desfiinţate, salariile nemotivante îi vor speria pe eventualii candidaţi.
"La accesarea fondurilor europene, să faci proiecte de sute de mii de euro, trebuie să ai specialişti calificaţi şi bine plătiţi. Acum, dacă recuperăm posturile şi voi putea să angajez personal calificat, cu studii superioare, o să ia în mână 1100 de lei", Kozma Béla - directorul Camerei Agricole Judeţene.
Prin proiectele pe care le-a coordonat până acum, Camera Agricolă Judeţeană Covasna a atras fonduri de peste 10 milioane de euro. În judeţ sunt 13.000 de fermieri care vin aici să ceară consiliere.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea