Elevii au realizat aplicaţia gândindu-se la problemele pe care le au în general oamenii din Braşov care folosesc mijloacele de transport în comun, iar una dintre ele este tocmai programul, de cele mai multe ori inexact.
"Eşti în staţie, ştii unde trebuie să ajungi, nu ştii ce autobuz trebuie să iei, hărţile din staţie sunt foarte complicate, sunt afişate doar capatele de autobuze, această aplicaţie generează rutele care îndeplinesc traseul", spune Neghină Daniel - coordonatorul echipei.
"M-am gândit ce mi se întâmplă mie când mă duc într-un oraş străin şi ce dificultăţi întâmpin. Spre exemplu, merg în Cluj şi niciodată nu ştiu cum să ajung dintr-o parte în alta şi cât timp mi-ar lua acest demers", precizează Alexandra Crăciun - profesor coordonator
O aplicaţie similară există şi pe site-ul Regiei de Transport din Braşov, dar nu conţine suficiente informaţii, spun elevii, aşa că au venit cu ceva în plus.
"De multe ori, ca să aflăm exact ruta dorită, trebuie să ne informăm bine şi acest proces, de multe ori, ia destul timp", povesteşte Sorin Mircea - elev Liceul de Informatică.
"Am vrea să lucrăm un pic la combinaţiile de autobuze, să facem din ce în ce mai multe, chiar de mai mult de două autobuze, în cazul în care etse nevoie, am vrea să facem un calcul mai exact al duratei traseului", declară Prunaru Lucian, elev Liceul de Informatică.
Conceperea aplicaţiei a durat doar două zile şi nu a costat nimic. O parte din echipă a lucrat pe partea de programare, iar cealaltă la design.
Totul a fost atent verificat, astfel încât să nu apară erori în calcularea traseelor. Aplicaţia are o interfaţă simplă şi accesibilă publicului larg, astfel că poate fi folosită de oricine are un telefon care se poate conecta la internet. Utilizatorii nu trebuie decât să acceseze motorul de căutare şi să completeze cele două câmpuri existente: staţia de plecare şi destinaţia.
Dornici să îşi facă opera cunoscută, elevii au testat-o într-o staţie RAT. Călătorii au fost încântaţi de eficienţa ei.
"M-ar fi putut ajuta în anumite momente, când aveam o întâlnire sau...puteam să aflu în cât timp ajung", spune un călător.
De 15 ani elevii de la Liceul de Informatică participă la concursul internaţional de programare şi algoritmică Amercian Computer Science League, unde obţine de fiecare dată doar locuri fruntaşe.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu-Racz