Ca un câmp sterp - aşa arată bucata de păşune care, conform planurilor primăriei Vâlcele, după plantare, ar fi trebuit să completeze suprafeţele împădurite ale localităţii.
"În aprilie 2013, pe o suprafaţă de aproximativ un hectar şi jumătate, au fost plantaţi aproape 6000 de puieţi. Pentru că plantaţia nu a fost îngrijită, lăstarii, majoritatea uscaţi, de-abia se mai deosebesc de buruienile care, pe anumite porţiuni, au crescut chiar şi de două ori mai înalte decât ei", Sorina Secelean - reporter Digi24.
Împădurirea din 2013 ar fi trebuit să fie făcută în două tranşe: una în primăvară şi una spre toamnă. Peste 10.000 de puieţi de foioase trebuiau plantaţi atunci, pe trei hectare de păşune. Proiectul avea la bază un parteneriat între Primăra Vâlcele şi o asociaţie non-profit. Din spusele edililor, asociaţia a participat doar la prima campanie. La a doua, a lăsat totul baltă.
"Trebuia îngrijită mai mult, partenerii noştri trebuiau să vină să continuăm această acţiune. Primăria nu ar fi avut resurse să continue singură acest proiect. Nuuu, noi nu aveam resurse. În parteneriat asta era.. Să asigurăm terenul şi să ne implicăm în această acţiune cu o parte din forţa de muncă", Nicolae Cucu - viceprimarul comunei Vâlcele.
"Va fi nevoie de foarte muncă implicată şi foarte multe costuri ca să avem, să creăm o pădure acolo unde nu este şi nu este o treabă uşoară. De-asta trebuie să avem şi acţiuni de întreţinere, nu numai de creere", Kádár Tibor-Sándor - silvicultor.
Pentru recuperarea pădurilor tăiate sau distruse de calamităţi, alături de autorităţi, luptă mai multe asociaţii. Printre ele Mihai Eminescu Trust. Din 2009, de când a început un amplu program în acest sens, fundaţia a donat 1,5 milioane de puieţi în şase judeţe din Transilvania. Anul acesta, vor fi donate alte 200.000. O parte dintre aceştia au ajuns deja la Vâlcele, pe un fond privat.
"Este o parcelă de pin care a fost afectată de doborâturile de vânt din decembrie 2014. În total vor fi plantate 17.000 de puieţi", Csákány László - reprezentantul composesoratului care deţine terenul
În primul weekend din lună, peste 50 de voluntari din judeţ au renunţat pentru câteva ore la planurile lor şi au pus umărul la treabă.
"Aşa se zice: dacă scrii o carte sau plantezi un copac, nu ai trăit degeaba. Aşa, să nu trim degeaba, plantăm câţiva copaci", spune un voluntar.
"Am zis să am la ce să mă întorc cu fetele peste 20 de ani - la un pom plantat de mine", spune un voluntar-
"Aşa ar trebui să facem: dacă tăiem un copac, să plantăm zece în locul lui", voluntar.
"Implicit ajungem la protecţia mediului, dar până să ajungem acolo trebuie să fim conştienţi de acţiunile noastre, de efectul pozitiv sau negativ al acţiunilor noastre", Izabela Hartel - reprezentant "Mihai Eminescu" Trust.
Potrivit statisticilor din anul 2013, ponderea fondului forestier în suprafaţa totală a judeţului era, în Covasna, de 45,3%, cu o suprafaţă de 170.200 de hectare împădurite.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alex Apetroae