Rodica Ciug lucrează în fabrica Vitrometan încă de când avea 18 ani.
"Anul ăsta o să împlinesc 33 de ani de vechime, numai la Vitrometan. Deci vă puteți da seama de câte ori am închis și am deschis ușa acestei societăți... Îmi vine să plâng", povesteşte Rodica Ciug.
Doar o mână de oameni mai lucrează acum în fabrică deschisă în 1922. În anii '70 erau 5.000 de angajaţi.
"Am 41 de ani neîncetaţi aici. Doar o singură zi, lichidare - angajare. Vă dați seama că am crescut în fabrica asta. Greu de tot", spune altă angajată.
Cristalul produs la Mediaş, după o reţetă rămasă secretă până astăzi, a fost exportat în toată lumea. Mândria fabricii sunt însă candelabrele de la Palatul Parlamentului, pentru care peste o sută de muncitori au lucrat 2 ani. Toate acestea vor deveni istorie în curând. Din cauza datoriilor, compania de gaz şi cea de apă au oprit, săptămâna trecută, alimentarea fabricii.
"După schimbarea acționariatului, din câte am înțeles, s-a revenit pentru o nouă reeșalonare a datoriilor, peste 100.000 de lei, lucru pentru care am solicitat, având în vedere istoricul companiei, am solicitat un instrument de garantare a acestui contract de eșalonare. Din păcate, dumnealor n-au reușit să ne asigure cu un instrument de garantare", a declarat Virgil Bucşe, directorul general al operatorului de apă-canal.
De curând, fabrica a fost cumpărată de investitori iranieni, însă aceştia nu au terminat formalităţile de înregistrare.
"A îngreunat lucrul nostru foarte mult un aviz tehnic de la... cum se spune... ARIS. Agenția Română pentru Investiții Străine. Că România, de când știu eu, spune că are nevoie de locuri de muncă, are nevoie de export. Dar, în practică, nu face absolut nimic", a declarat Max Monibi, președintele CA Vitrometan.
Iranienii susţin că au investit la Vitrometan 2 milioane de euro în mai puţin de un an şi aveau contracte de export în valoare de 1 milion de euro. Ultimii 250 de angajaţi au fost concediaţi şi toate utilajele care mai funcţionează vor fi vândute.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Dan Dascălu