Secuii au ales să îşi serbeze ziua naţională într-un loc simbolic pentru comunitate, la statuia păsării Turul, despre care legendele locale spun că i-ar fi ghidat pe strămoşii lor din Asia în Europa.
"Aşa ne-am născut! Am apărat graniţele Apusului, am apărat graniţele tuturor şi acum am rămas fără autonomie, cu frica că aceste trei regiuni maghiare, secuieşti, vor fi împărţite aşa cum a fost şi în 1968. Ţinutul Secuiesc nu este România! Nu este nici Ungaria, nici apusul, nici răsăritul! Este Ţinutul Secuiesc!", spune o localnică.
În acest sens, membrii Consiliului Naţional Secuiesc au formulat şi o petiţie, în care au venit cu o serie de revendicări.
"Vrem să demonstrăm împotriva tendinţei de regionalizare a Guvernului României, care atinge în mod foarte negativ Ţinutul Secuiesc", spune Gazda Zoltan - preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.
De la monument, secuii au plecat în marş spre clădirea Prefecturii. I-ar fi solicitat prefectului să le primească petiţia, ca reprezentant al Guvernului, dar acesta ar fi refuzat.
"Suntem cetăţenii României, vrem să avem aceleaşi drepturi, nimic mai mult. Şi dacă un reprezentant al Guvernului nu primeşte cetăţenii care sunt plătitori de taxe, în această ţară, şi primeşte salariul din banii noştri, este un lucru grav", spune un localnic.
Marşul de ziua secuilor ar fi trebuit să aibă loc în Târgu Mureş, dar primarul de aici l-ar fi interzis după ce, anul trecut, în 10 martie, s-a lăsat cu scandal pe străzile oraşului. Atunci, mai mulţi manifestanţi au aruncat petarde, s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au strigat lozinci xenofobe.
Reporter: Sorina Secelean / Imagine: Răzvan Rădache