În ţara noastră găsim corupţie în aproape toate domeniile: justiţie, politică, sănătate sau educaţie. Este părerea românilor, care văd că, fără să dea şpagă, nu reuşesc să-şi rezolve problemele. Pentru a-i îndemna pe cetăţeni să lupte împotriva corupţiei, Asociaţia Pro Democraţia şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale Anticorupţie au pus bazele unui proiect inedit.
Pentru că, în România corupţia se întâmplă peste tot din păcate, toţi trebuie să învăţăm, de la o vârstă fragedă, ce înseamnă şpaga şi cum putem scăpa de ea. Acest lucru îl ştie şi Marius Hoştinar, care la doar 12 ani, vorbeşte
despre corupţie ca un om mare. "Corupţia este darea şi luarea de mită, pe care o fac oamenii din educaţie, din ministere cum ar fi judecătorii şi cel care dă mita sau şpaga vrea să obţină ceva de la acel om. Oriunde se poate trăi fără dare şi luare de mită, chiar şi în România", ne povesteşte Marius.
Pentru ca alţi copii, aşa cum este Marius, să aibă o şansă la o viaţă fără corupţie, reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia şi cei ai Direcţiei Generale Anticorupţie, au construit un labirint, pe care l-au amplasat în centrul oraşului. Acesta a fost deschis tuturor curioşilor, care au vrut să ştie mai mult despre cum să stopeze fenomenul şpăgii. "Acest labirint este o metoda unică şi originală în România pentru a atrage cetăţenii
să intre în el, pentru a vedea ce înseamnă corupţia şi care sunt instrumentele puse la dispoziţia cetăţenilor pentru a sesiza faptele de corupţie", Iuliana Iliescu - manager proiect Asociaţia Pro Democraţia.
Corupţia face parte din viaţa celor mai mulţi dintre români, deşi fiecare se confruntă cu ea în diferite domenii. "În justiţie este corupţia cea mai mare", ne spune o braşoveancă, după ce a vizitat labirintul din Piaţa Sfatului.
Motto-ul proiectului, „Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine", ar trebui să fie deviza, după care să trăim fiecare dintre noi, sunt de părere reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie.